Kort nieuws

Redactie Trouw

Huren in vrije sector zijn weer omhooggegaan

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stijgen weer ten opzichte van een jaar eerder, met 2,5 procent per vierkante meter. Dat meldt woningplatform Pararius. Daarmee komt een einde aan een periode van prijsdalingen die was veroorzaakt door de coronapandemie. Vooral het wegblijven van expats zorgde toen voor lagere prijzen. Door reisbeperkingen en de overstap naar thuiswerken kwamen er lang veel minder expats naar Nederland dan voorheen. De Woonbond baalt van de hoge huurprijzen. De belangenorganisatie klaagt dat de prijs-kwaliteitverhoudingen op de vrije huurmarkt niet meer kloppen. Daarom dringt de Woonbond erop aan om de prijzen in de vrije sector aan banden te leggen.

Hyperloop krijgt miljoenen steun uit Brussel

Hardt Hyperloop uit Delft krijgt 15 miljoen euro van de Europese Commissie voor het realiseren van zijn plannen voor een supersnel vervoerssysteem. Hardt werd een aantal jaar geleden opgericht door een groep studenten van de TU Delft. Die hadden een wedstrijd gewonnen die was georganiseerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk. Hyperloop kan het best worden vergeleken met buizenpost waarmee het volgens Hardt mogelijk is om snelheden van meer dan 1000 kilometer per uur te bereiken. Eerder kreeg Hardt al steun vanuit onder meer de Nederlandse overheid en de gemeente Groningen. Daar wil het bedrijf in 2023 een testcentrum openen waar de technologie getoond kan worden.

Baksteen-branche rekent op hogere prijzen

Door de stijgende energieprijzen gaan ook bakstenen, keramische dakpannen en gebakken tegels flink in prijs toenemen, mogelijk met 10 procent of meer. Dat zegt koepel Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB). Aardgas is voor deze fabrikanten zowel brandstof als grondstof en daarmee onmisbaar voor het productieproces. De KNB roept de overheid op om de gevolgen van de hogere energieprijzen serieus te nemen. De branche vreest voor de internationale concurrentie als overheden in het buitenland maatregelen nemen zoals het bevriezen van energieprijzen en het verlagen van energiebelasting, terwijl er in Nederland niets gebeurt.

Erdogan grijpt weer in bij Turkse centrale bank

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft weer ingegrepen bij de Turkse centrale bank. De inflatie is nog steeds hoog in Turkije, bijna 20 procent.

President Erdogan ontsloeg drie leden van het monetaire beleidscomité (MPC) van de toezichthouder en benoemde twee nieuwe. De ontslagen leden zouden zich hebben verzet tegen eerdere beslissingen van het MPC, zoals het aanboren van reserves om de lira te ondersteunen.

In de voorbije tweeënhalf jaar nam Erdogan ook al afscheid van drie bankgouverneurs. De steun voor de huidige voorzitter van de centrale bank Sahap Kavcioglu lijkt ook steeds minder te worden.

Vorige maand verlaagde de centrale bank van Turkije onder druk van Erdogan zijn belangrijkste rentetarief van 19 naar 18 procent. Die rentestap leidde tot een verzwakking van de Turkse munt. De nieuwe ingreep van Erdogan zette de waarde van de lira verder onder druk. De munt heeft dit jaar alleen al 19 procent aan waarde verloren afgezet tegen de dollar.

Turkije kampt met de gevolgen van stijgende grondstofprijzen en droogteperioden die de oogsten van landbouwproducten hebben geraakt. In combinatie met een zwakkere wisselkoers van de Turkse lira heeft dat het leven in Turkije flink duurder gemaakt.

De onorthodoxe economische opvattingen van Erdogan maken de situatie complexer. Volgens de president loopt de inflatie op door de hoge rentetarieven. Gangbaar beleid onder centrale bankiers is juist om de rente te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Het vorige centralebankhoofd Naci Agbal werd eerder dit jaar ontslagen nadat hij de rente meermaals had verhoogd om de inflatie onder controle te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden