Kort nieuws

Ruim 500 aanwezigen bij Amsterdams protest tegen Hongaarse anti-lhbti-wet

Ruim 500 mensen hebben maandag bij het Amsterdamse Homomonument geprotesteerd tegen de Hongaarse anti-lhbti-wet die vorige week is aangenomen, schat het COC Nederland. In de wet staat dat materiaal dat “afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot” niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien jaar.

De actievoerders eisen dat de Europese Commissie maatregelen neemt om de nieuwe wet ongedaan te maken. Ook willen ze hun steun betuigen aan lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen in Hongarije.

Een COC-woordvoerder noemt de uur durende actie na afloop “een groot succes”. “De oproep was eenduidig: de EU moet de subsidies aan Hongarije intrekken.” Demissionair premier Rutte zal volgende week tijdens een Europese top de Hongaarse premier Viktor Orbán aanspreken op de antihomowetgeving.

Vier ziekenhuizen onderzoeken tweede shot Janssen

Vier academische ziekenhuizen gaan onderzoeken of het nuttig is om mensen die zijn gevaccineerd met het coronavaccin van Janssen toch een tweede prik te geven. In principe volstaat bij dit vaccin één prik, zeker om ernstige ziekte door het virus te voorkomen, maar door de komst van nieuwe coronavarianten zou een tweede prik in de toekomst nodig kunnen zijn. Het Erasmus MC gaat onderzoeken of het geven van een tweede dosis veilig is en goed beschermt, samen met Amsterdam UMC, het Leids UMC en UMC Groningen. De proefpersonen die een tweede prik krijgen zijn medewerkers van de vier centra. Een deel van hen krijgt als tweede prik nogmaals het Janssen-vaccin. Anderen krijgen een dosis van de coronavaccins van Pfizer/BioNTech of Moderna. De eerste resultaten van deze studie worden eind oktober verwacht.

Gevonden militair België doodde zichzelf één tot vier weken geleden

De zondag gevonden Belgische militair Jürgen Conings is naar schatting één tot vier weken geleden overleden. De voortvluchtige militair met extreemrechtse sympathieën heeft zich van het leven beroofd met een vuurwapen dat op zijn lichaam is aangetroffen, meldt het Belgisch Openbaar Ministerie.

Het lichaam bevond zich in een bijzonder dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het Dilserbos, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Twee verschillende mountainbikers, onder wie de burgemeester van het Belgische Maaseik, merkten zondagochtend een sterke geur van ontbinding in het bos, stelt het federaal parket in een verklaring.

Een van de fietsers ging het bos in en vond het levenloze lichaam van Conings. De andere fietser, burgemeester Johan Tollenaere, waarschuwde de politie, schrijft het OM.

Commissie: Veiligheid bij Defensie moet nog veel beter

Defensie besteedt na een aantal dodelijke incidenten fors meer aandacht aan veiligheid, maar ‘er is onvoldoende reden om tevreden te zijn’.

Dat vindt de commissie onder leiding van oud-Kamervoorzitter Gerdi Verbeet die de afgelopen drie jaar waakte over de voortgang.

Na een een mortierongeval in Mali in 2016, waarbij twee doden en een zwaargewonde vielen, oordeelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) een jaar later snoeihard. Het ministerie was ‘ernstig tekortgeschoten’.

Defensie kwam met een plan om de veiligheid in de organisatie te verbeteren. In het maandag verschenen rapport noemt de commissie de plannen ‘bemoedigend’, maar de uitkomst is een domper. “Geld voor plannen is er niet, de uitvoering van de plannen staat op een laag pitje en een nieuw ondersteunend IT-systeem voor integraal risicomanagement laat jaren op zich wachten.” Wel is veiligheid op de werkvloer een belangrijker thema geworden, volgens de commissie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden