EncroChat

Korpschef maakt zich zorgen om corruptie binnen politie

Korpschef Henk van Essen.Beeld ANP

Het lijkt er volgens korpschef Henk van Essen op dat de corruptie onder politiemedewerkers eerder toe- dan afneemt. Een ernstige en zorgelijke ontwikkeling, aldus de politietopman. 

Aanleiding voor de opmerkingen is het onderzoek naar de chatdienst EncroChat, populair onder criminelen. Uit de berichten, die de politie afgelopen zomer wist te onderscheppen, blijkt dat criminelen toegang hadden tot politie-informatie. 

De aard en omvang van het lek worden nog onderzocht - er moeten 23 miljoen onderschepte berichten worden uitgeplozen. Wel is er volgens de korpschef “onmiskenbaar” corruptie aanwezig. Hoewel “rotte appels”, zoals hij het noemt, “helaas” ook voor de politie een gegeven zijn, lijkt het hier te gaan om een ernstige corruptiezaak. Een speciaal rechercheteam onder de verantwoordelijkheid van de Rijksrecherche doet onderzoek. 

Het EncroChat-onderzoek draait voornamelijk om drugshandel en witwassen. Maar ook de criminele martelkamers, waarvoor donderdag voor het eerst zes mannen voor de rechter stonden, kwam de politie op het spoor door zich toegang te verschaffen tot de chatdienst. Gebruikers van de versleutelde chat dachten er onbespied mee te kunnen communiceren en bespraken daardoor allerlei zaken openlijk. Dat de politie de berichten kon onderscheppen levert dus een goudmijn aan informatie op. 

Naast het onderzoek naar de drugshandel en witwassen, krijgt ook de corruptiekwestie “de hoogste prioriteit”, aldus Van Essen. Waarschijnlijk konden de criminelen niet alleen rekenen op informatie van lekkende agenten, maar hadden ze meer contacten, bijvoorbeeld bij bedrijven. Die vermenging met de boven- en onderwereld is typerend voor de zogenoemde ondermijnende criminaliteit. 

Van Essen kondigt aan dat hij meer wil doen om corruptie binnen de politie te bestrijden. “Ik denk daarbij aan het ontwikkelen van meer expertise op het gebied van corruptiebestrijding, betere analyses en meer capaciteit op dit onderwerp.”

Lees ook 

Politie ontdekt martelkamer in ‘gevangenis van de onderwereld’

Door operatie ‘Lemont’ kon de politie naar eigen zeggen tientallen geweldsmisdrijven voorkomen. Zo vonden opsporingsdiensten zes zeecontainers ingericht als cel en ééntje als martelkamer, verstopt in een loods in Brabant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden