null

Scheepswrak

Koopvaardijschip uit de achttiende eeuw bevatte perziken, olijven en zelfs een kokosnoot

Beeld

Een koopvaardijschip dat rond 1715 verging blijkt een schat aan exotische vruchten te hebben bevat. Er kwam zelfs een kokosnoot mee.

Olijven, perziken, druiven en specerijen: dat vervoerde het koopvaardijschip Queen Anne dat tussen 1715 en 1720 verging. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben resten van deze bijzondere handelswaar ontdekt in het wrak van het schip dat in 2018 in de buurt van Lemmer werd gevonden.

Volgens de archeologen is het uitzonderlijk dat zo’n grote hoeveelheid vruchten uit die tijd in Nederland wordt aangetroffen. Spectaculair was ook de vondst van een soort kokosnoot, een zogenaamde ‘drijfzaad’, vertelt Morvenna van Rijn, die als archeobotanist gespecialiseerd is in historische resten van planten en meewerkte aan het onderzoek. “Het is niet de soort die je in de supermarkt kan kopen, maar iets kleiner.” Ze denkt dat de noot waarschijnlijk is meegekomen als souvenir. “Je wilt iets unieks meenemen voor je familie, iets dat ze nog nooit hebben gezien. Een leuk exotisch hebbedingetje.”

Maar de kokosnoot spande voor Van Rijn zelf niet eens de kroon. “In het wrak vond ik de ene na de andere paradijskorrel. Dat was misschien wel het allerleukste.” Paradijskorrels komen uit West-Afrika en zijn iets zoeter dan de zwarte peperkorrel. Ze raakten in de achttiende eeuw in zwang toen peperkorrels door de elite te gewoontjes werden bevonden, legt Van Rijn uit. “Peper stond natuurlijk bekend als het zwarte goud, vandaar ook de uitdrukking peperduur. Maar het werd op een gegeven moment zo vaak Nederland binnengehaald dat rijke mensen dachten: het gepeupel eet het ook, wij willen iets nieuws.”

Lees ook:

Van wie zijn de tientallen geraamten die in Vianen werden ontdekt? ‘Hier moet iets zijn gebeurd’

Tijdens bouwwerkzaamheden ontdekten archeologen in Vianen een massagraf van enkele honderden jaren oud. Wie deze mensen waren en waarom ze daar zijn begraven is nog een raadsel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden