Gebakjes op de dijk

Koningsdag in Tienhoven: om half twaalf eet het hele dorp een oranjegebakje

In Tienhoven eten de dorpelingen om half 12 gezamenlijk een gebakje in de voortuin.  Beeld Werry Crone
In Tienhoven eten de dorpelingen om half 12 gezamenlijk een gebakje in de voortuin.Beeld Werry Crone

Het hijsen van de vlag, de kinderspelen en de jaarlijkse Koningsdagoptocht gaan dit jaar niet door in Tienhoven. Maar door vereende krachten van de lokale middenstand zit toch het merendeel van de dorpsbewoners ’s middags voor hun huis met oranjegebak.

Gidi Pols

Met een antieke groentekar vol dozen oranjegebak loopt Peter Jan Timmer rond 9 uur ’s ochtends over de centrale dijk van het Utrechtse dorp Tienhoven. Kleindochter Lott zit met oranje shirt en oranje hoed tussen het gebak, dochter Chantal brengt de soezen, tompoucen en donuts naar de oude boerderijen en rijtjeshuizen langs de dijk. Er wapperen wimpels in de vlaggemasten, oranje vlaggetjes ritselen in de tuinen.

“De oudere generatie hangt een envelopje aan de deur, de jongeren betalen met Tikkies”, zegt Timmer. Het hele gezin is vandaag in de weer met het gebak. Moeder Jeannette rijdt rond in een auto, net als zoon Dirk Jan en oudste dochter Natalie. In totaal bestelden ruim 200 huizen in en om het dorp gebakjes , vertelt de familie trots.

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

“De actie was een idee van restaurant Het Olde Regthuys. Dat stuurde ons en café ’t Kikkertje een week geleden een appje met het plan”, zegt Natalie, die met haar moeder de dorpswinkel in Tienhoven bestiert. “We hadden verwacht dat we samen misschien 300 stuks zouden verkopen, maar het werden er 1835.”

Het ‘landje’

Halverwege zijn bezorgronde sjouwt vader Peter Jan zijn versierde gebakskar langs het ‘landje’. Het stuk weiland ligt er verlaten bij. Alleen de vlaggemast herinnert de bewoners van Tienhoven aan het feestgedruis dat normaal plaatsvindt achter het metalen hek. Al decennialang hijst de burgemeester of een wethouder hier ’s ochtends de vlag, daarna houden de bewoners een allegorische optocht door het dorp en eindigen ze met de carnavaleske wagens op het landje voor kinderspelen en muziek en drank in de feesttent.

Roland Manten komt elk jaar terug naar het dorp van zijn familie voor Koningsdag. Hij helpt met de opbouw van de feesttent en neemt net als bijna iedereen deel aan de optocht. “Klokkenluider zoekt werk, liefst met de Franse slag. Dat was het thema van onze kar vorig jaar”, zegt Manten. Het was een verwijzing naar de brand in de Notre-Dame. Elk jaar verwijzen de wagens naar de actualiteit, maar dit jaar is het de actualiteit die de optocht onmogelijk gemaakt.

Het oranjecomité van het dorp had speciaal voor 2020 een nieuwe muntenkar en een nieuwe schiettent aangeschaft. Ze hadden het middelpunt van aandacht moeten zijn op het landje, maar in plaats daarvan staan ze leeg en gesloten op het erf van een comitélid net buiten het dorp.

De familie van de Dorpswinkel heeft het gebak opgehaald en verdeelt het nu over de verschillende auto’s en de handkar.  Beeld Werry Crone
De familie van de Dorpswinkel heeft het gebak opgehaald en verdeelt het nu over de verschillende auto’s en de handkar.Beeld Werry Crone

Wilhelmus

Om tien uur begint normaal de optocht, maar dit jaar schalt het Wilhelmus tussen het fluitenkruid op de dijk. De overburen van de familie Manten versterken de uitvoering van het Koninklijk Concertgebouworkest over de boxen. Vanaf het balkon zingen ze het volkslied uit volle borst. Verderop in het dorp klinkt een saxofoon en zelfs een van de vele wielrenners die tussen alles door over de dijk sjezen, zingt al fietsend mee.

Roland Manten en zijn zus, zwager en moeder hebben inmiddels hun oranjesoezen ontvangen. Net als de meeste andere dorpelingen hebben ze stoelen en tafels aan de weg gezet. Overal drommen de Tienhovenaren met kroon of Pippi Langkous-pruik samen voor hun huizen. En dan om half 12 gaan door het hele dorp de dozen gebak open.

Manten opent er een flesje bier bij. Zo komt langzaamaan het Koningsdaggevoel. “Ik ga straks nog een biertje drinken met vrienden”, zegt Manten. Want ook dat hoort erbij. “Het zullen wel wat minder deciliters worden dan andere jaren. Dan beginnen we al om een uur of negen.”

Lees ook

Koningsdag 2020: recordwarmte en recordrust

Hier en daar deelde de politie een waarschuwing uit, maar over het algemeen hielden mensen zich netjes aan de virusmaatregelen. Ook in Amsterdam was de drukte in de parken dit jaar goed beheersbaar.

‘Lieve Alexander, wie had ooit gedacht dat ik jou op je verjaardag op deze manier zou feliciteren’

Vanwege de coronapandemie viert de koning zijn verjaardag maandag thuis in Paleis Huis ten Bosch. Hoe verloopt voor hem deze unieke en historische dag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden