Holocaust Namenmonument

Koning Willem-Alexander onthult op 19 september het Holocaust Namenmonument

De eerste herdenkingssteen, gelegd door Jacqueline van Maarssen, jeugdvriendin van Anne Frank, bij het Nationaal Holocaust Namenmonument. Beeld ANP
De eerste herdenkingssteen, gelegd door Jacqueline van Maarssen, jeugdvriendin van Anne Frank, bij het Nationaal Holocaust Namenmonument.Beeld ANP

Koning Willem-Alexander onthult zondagmiddag 19 september het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het monument herinnert aan de ruim 102.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen en vermoord.

Onder anderen demissionair minister-president Rutte en burgemeester Femke Halsema houden een toespraak tijdens de onthulling. Ook staatssecretaris Blokhuis van volksgezondheid, welzijn en sport is aanwezig bij het monument in de Weesperstraat, die rond de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig door Joodse mensen werd bewoond.

Tijdens de bijeenkomst legt de koning volgens Joods gebruik een steen bij de verklaringswand en wordt een minuut stilte gehouden. Na afloop gaan koning Willem-Alexander en premier Rutte in gesprek met overlevenden van de Holocaust en nabestaanden. De bijeenkomst wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO 1.

Vier Hebreeuwse letters

Het monument werd ontworpen door de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind, een zoon van Holocaust-overlevenden. Het bestaat uit zo’n 102.000 stenen waarin de naam, geboortedatum en leeftijd van de Nederlandse Holocaustslachtoffers zijn gegraveerd. Bezien vanuit de lucht lijkt het monument een labyrint, maar de vorm bestaat uit vier Hebreeuwse letters, die ‘in memoriam’ betekenen. De bouw heeft bijna 15 miljoen euro gekost. De rijksoverheid, de gemeente Amsterdam, bedrijven en particulieren hebben dat geld bijeengebracht.

Een jaar geleden werd de eerste steen gelegd voor het monument, met daarop de naam van Dina Frankenhuis, een kantoorbediende uit Amsterdam die in 1943 op 24-jarige leeftijd in Sobibor om het leven werd gebracht. Die eerste steen werd gelegd door Jacqueline van Maarsen, die een vriendin was van Anne Frank.

Lees ook:
Het Holocaust Namenmonument komt er, ondanks protest van de buurt

De buurt moet buigen, het Holocaustmonument mag er komen. Daaraan ging een jarenlange strijd met omwonenden vooraf. ‘Fantastisch’, reageert de voorzitter van het Auschwitzcomité.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden