Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima geven een verklaring na de ontstane ophef over hun vakantie naar Griekenland,  bij hun woonpaleis Huis ten Bosch.

Griekenland-reis

Koning in videoboodschap: we hadden niet moeten gaan

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima geven een verklaring na de ontstane ophef over hun vakantie naar Griekenland, bij hun woonpaleis Huis ten Bosch.Beeld BSR Agency

Koning Willem-Alexander heeft in een videoboodschap zelf gereageerd op de ophef rondom zijn vakantie naar Griekenland. 

“Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben”, zegt Willem-Alexander in een verklaring op video, die hieronder te bekijken is. “We zijn betrokken, maar niet onfeilbaar”, sluit hij af. 

“Het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen. Ons besluit om terug te keren is ingegeven door het besef dat we niet hadden moeten gaan.” 

Het komt zelden voor dat de koning zich in een videoboodschap tot het land richt, buiten de kerstboodschappen en de troonredes om. In maart van dit jaar ging de koning nog in op de coronacrisis, jaren terug sprak Willem-Alexander na de MH17-ramp over zijn ontmoeting met nabestaanden. 

‘Terugreis prinsessen privézaak’

Vanochtend reageerde premier Mark Rutte nog op het achterblijven van de prinsessen Amalia en prinses Alexia zaterdag, in Griekenland. De koning wijdt in zijn boodschap hier geen woorden aan. Rutte liet vanochtend weten dat het hier een privézaak betreft. Dat het koningspaar hun net begonnen vakantie wel afbrak, was in het openbaar belang vanwege corona.

Willem-Alexander besloot vrijdag - een paar uur na aankomst - om zijn vakantie af te breken na de commotie die erover was ontstaan. Het werd door velen onverstandig genoemd dat de koning vakantie ging vieren in Griekenland, terwijl de bevolking juist wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven in verband met het indammen van de corona-uitbraak. Amalia en Alexia kwamen dinsdagavond alsnog thuis. 

Rutte zei zondag dat hij een “fout” had gemaakt door verkeerd in te schatten of het verstandig was voor de koning en zijn gezin om de herfstvakantie in Griekenland door te brengen. Ook had hij dat besluit later in de week opnieuw moeten wegen, toen de besmettingen opliepen en het kabinet ingrijpende maatregelen aankondigde.

Hieronder volgt de tekst van Willem-Alexander zoals die is gepubliceerd door de Rijksvoorlichtingsdienst.

“Met spijt in het hart richt ik mij tot U. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn Uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.

Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving. Ons eigen besluit terug te keren is genomen vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.

Vanaf het begin van de coronacrisis hebben wij ons best gedaan om - binnen de grenzen van het coronabeleid - ruimte te vinden en er zoveel mogelijk te zijn voor iedereen die in onzekere tijden steun zoekt.

Het is voor iedereen een moeilijke tijd. Een tijd van gemis, beperkingen en zorgen. Van angst, boosheid en onzekerheid ook. Wij hebben de aangrijpende verhalen gehoord in vele ontmoetingen, in persoon, en digitaal. Met U en met al die mensen die direct of indirect geraakt zijn, voelen wij ons verbonden.

Wij blijven ons samen met U inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan.

Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen.

We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”

Lees ook: 

Griekenland-reis koning was staatsrechtelijk gevaarlijk

De Griekenland-reis van koning Willem-Alexander was niet alleen onverstandig, maar staatsrechtelijk ook gevaarlijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden