Koninklijk Huis

Koning en familie vieren Koningsdag in Rotterdam

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Koning Willem-Alexander viert volgend jaar 10 jaar koningschap in, hoe kan het ook anders, 010. Dat maakte het Koninklijk Huis maandag bekend.

Rianne Oosterom

Het wordt vast een Koningsdag met veel glitteroutfits, want de verjaardag van Willem-Alexander wordt dit volgend jaar in Rotterdam georganiseerd door dezelfde mensen die het songfestival op poten zetten. “Dit is een eer voor Rotterdam en alle Rotterdammers”, reageerde burgemeester Ahmed Aboutaleb, getooid met een feloranje stropdas.

Er is ‘een basaal idee’ voor een thema, vertelde Aboutaleb zijn stadsgenoten maandag tijdens een ondernemersontbijt, eraan toevoegend dat hij een aantal jaar geleden in koninklijke kring al een keer zijn vinger had opgestoken om de verjaardag van de Koning te mogen organiseren. Het thema van de feestdag wordt door de gemeente op 10 december onthuld.

Warme band

Aboutaleb noemt de band van de stad met het koningshuis ‘van oudsher sterk’. “Rotterdam heeft altijd op de warme belangstelling van onze vorsten kunnen rekenen, in voor- en tegenspoed. Ze kwamen op bezoek, bedreven stille diplomatie, ze toonden altijd belangstelling voor wat er hier gebeurde”, vertelt hij in een aankondigingsfilmpje.

“Mooi en symbolisch dat de koning voor de viering van 10 jaar Koningschap kiest voor een feest in 010”, zegt wethouder Said Kasmi van onderwijs, cultuur en evenementen. “We gaan er samen met de stad een onvergetelijk feest van maken voor de koninklijke familie, de Rotterdammers en iedereen die deze dag met ons mee wil vieren. Iets om naar uit te kijken!”

Dertig jaar geleden

De laatste keer dat het koningshuis Rotterdam aandeed voor de viering was 30 april 1992, toen koningin Beatrix – in felroze met dito hoed – en prins Claus op Koninginnedag de stad bezochten. Het paar bracht samen met toenmalig burgemeester Bram Peper een bezoek aan Overschie en de Afrikaanderwijk. Het bezoek werd afgesloten op de Coolsingel, waar duizenden mensen de koninklijke familie bij het balkon van het stadhuis toejuichten.

Door welke wijken de Koning en zijn familie in april trekken, is nog niet bekend. De stad is nog volop bezig met het programma, samen met het Koninklijk Huis en de organisatietalenten die zich al bewezen hebben in het opzetten van het songfestivalspektakel in 2021 in Rotterdam. Het programma wordt op 10 maart onthuld.

De stad roept nu alvast haar inwoners op zélf ideeën voor het feest, ook in hun eigen wijk of straat, te delen via de website koningsdaginrotterdam.nl. Diverse Rotterdammers reageerden maandag verheugd op het nieuws. Zo heeft minister van wonen en ras-Rotterdammer Hugo de Jonge er in elk geval zin in.

Lees ook:

Zij schreven dit jaar een brief aan de koning. ‘Het is niet dat ik nu denk: wat een geweldige gozer’

Van scheldkanonnades tot lofdichten: de koning ontvangt duizenden brieven per jaar. Wie zijn de mensen die hem afgelopen jaar schreven en wat beweegt hen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden