Vuurwerkverbod

Komende jaarwisseling zijn knalvuurwerk en vuurpijlen verboden

Vooral kinderen raken gewond op nieuwjaarsdag door het rapen van vuurwerkafval.Beeld Hollandse Hoogte

Het kabinet wil gevaarlijk siervuurwerk en knalvuurwerk verbieden. De discussie over het verbod kwam na afgelopen jaarwisseling in een stroomversnelling.

Vanaf komende jaarwisseling zijn knalvuurwerk en vuurpijlen taboe. De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft hiertoe besloten, mogelijk hakt vrijdag de ministerraad hier definitief de knoop over door.

Op 31 december van dit jaar is het voor consumenten verboden om knalvuurwerk en gevaarlijk siervuurwerk af te steken. Slechts enkele soorten siervuurwerk blijven te koop, zoals sommige sierpotten en grondbloemen. Ook kindervuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten, zijn nog toegestaan.

Het vuurwerkverbod komt inmiddels niet meer als een verrassing. De afgelopen jaren was er politiek geen draagvlak voor, maar na de afgelopen – opnieuw incidentrijke – jaarwisseling kantelde het debat. Nadat eerst verschillende burgemeesters zich uitspraken voor een verbod, begon ook de politiek in Den Haag te schuiven. Inmiddels wil een ruime Kamermeerderheid een einde aan de vuurwerkverkoop van verschillende categorieën vuurwerk.

Niet meer pal voor de traditie

GroenLinks en Partij voor de Dieren kondigden een initiatiefwet aan om al het consumentenvuurwerk te verbieden. De partijen willen dat voorstel nog altijd uitwerken. Volgens hen kan het ook als basis dienen voor een gedeeltelijk verbod, omdat het de mogelijkheid geeft om uitzonderingen te maken voor bepaalde soorten vuurwerk.

De SGP is ook al langer voor een verbod. Nadat begin januari ook de PvdA, D66 en SP aankondigden gevaarlijk vuurwerk in de ban te willen doen, begonnen ook coalitiepartijen VVD en CDA te schuiven. Die partijen stonden voorheen altijd pal voor de vuurwerktraditie.

Het kabinet volgde al snel met de aankondiging dat er iets moet veranderen. Na de eerste ministerraad van het jaar spraken premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus van justitie en veiligheid al hun afschuw uit over de incidenten tijdens de jaarwisseling. Grapperhaus kondigde een ‘serieuze inperking’ van consumentenvuurwerk aan. Rutte noemde een totaalverbod op vuurwerk toen al te vergaand.

Een vergaande inperking

De weg die het kabinet nu kiest sluit aan bij het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) van eind 2017. De OVV adviseerde toen om vuurwerk te verbieden dat veel letsel veroorzaakt. In de praktijk komt dat neer op de soorten die het kabinet nu in de ban wil doen. De Onderzoeksraad concludeerde dat alleen een vergaande inperking van de vuurwerkverkoop ‘het voortdurende patroon van veel letsel en de grote aantallen ordeverstoringen’ kan doorbreken.

Destijds bleef de politiek stil over het rapport. Rutte wilde onlangs niet al te veel ingaan op vragen waarom het kabinet nu wél een inperking wil. “Het is altijd een moeilijke afweging of de politiek moet ingrijpen. Je moet heel zorgvuldig zijn als je gebruiken in de samenleving wilt beperken.”

Lees ook: 

Kabinet gaat vuurwerk ‘serieus inperken’

Vanaf komende jaarwisseling worden meer vuurwerksoorten taboe. De traditie kan niet op de oude voet verder, kondigde premier Mark Rutte eerder al aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden