Tankie Roelofs-Leppink1926-2023

Koerierster Tankie roeide de Hollandse IJssel over met honderden illegale kranten in haar bootje

Verzetsvrouw Tankie Roelofs-Leppink in 2018, met de Trouwbijlage waarvoor zij acht jaar eerder was geïnterviewd. Beeld Mark Kohn
Verzetsvrouw Tankie Roelofs-Leppink in 2018, met de Trouwbijlage waarvoor zij acht jaar eerder was geïnterviewd.Beeld Mark Kohn

Een van de laatste nog levende koeriersters van de illegale Trouw is deze week overleden. Waardering hoefde ze niet. ‘Je hebt het gedaan, klaar’.

Rianne Oosterom

Dat verzetsvrouw Tankie Roelofs-Leppink in de laatste jaren van haar leven acht hartinfarcten en drie coronabesmettingen overleefde, zegt genoeg. Ze ademde levenslust, zegt haar dochter Liesbeth Roelofs. Al moest het uit haar tenen komen, ze vond steeds weer kracht om op te staan. Als 96-jarige dame ontving ze nog dagelijks bezoek. Ze vierde elk goed nieuwtje met een taartje.

Verslechterden haar ogen? Dan las ze haar vaste krant Trouw gewoon met een enorm vergrootglas. Het laatste jaar kon ze alleen de krantenkoppen nog ontcijferen. Daarom vroeg ze de verpleging, haar familie en vrienden om artikelen voor te lezen. “Trouw en ik horen een beetje bij elkaar”, zei Roelofs-Leppink in een interview in 2018.

Als tiener het verzet in

Het begon met post ophalen en ergens afleveren: als tiener rolde Tankie Leppink in haar woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel de illegaliteit in. Ze vervoerde bonkaarten, hielp onderduikers en vervoerde stapels illegale krantjes. Ze was een van de vaste koeriersters van Kees van der Matten alias ‘Tonny’, de contactpersoon van de Trouwgroep in de Krimpenerwaard.

Ze haalde de kranten op, zo’n duizend per keer, in Ouderkerk aan den IJssel, aan de overkant van de rivier. Soms kon ze met de pont de Hollandse IJssel over, maar vaak stak ze zelf over in een piepklein roeibootje. Vreselijk vond ze dat, maar het moest. Voor wild water bleef ze daarom haar hele leven bang, zegt haar dochter. Tijdens de jaarlijkse familievakanties stond ze op het strand naar haar in het water spelende kinderen te kijken.

Dat ze als koerierster nooit gepakt werd, mag een wonder heten. De illegale Trouw heeft een keer door Nieuwerkerk aan de IJssel gewapperd toen haar tas met kranten was omgevallen. Een andere keer kon ze zich ternauwernood redden uit een tassencontrole op de pont. Ze hield de Duitser zó aan de praat dat hij het controleren vergat. Eenmaal aan wal moest ze overgeven van de schrik.

De laatsten van Trouw

Aan haar verzetsverleden wilde ze geen eer ontlenen. Ze vond verzetspensioenen onzin, net als onderscheidingen. Dochter Roelofs: “Trots ben je nooit op jezelf, was haar adagium.” Dat ze in 2010 terechtkwam in de interviewbijlage De laatsten van Trouw vond ze toch mooi. Maar ook toen zei ze: “Je hoeft niet zo gewaardeerd te worden. Je hebt het gedaan, klaar.”

Na de oorlog volgde een rijk en vrolijk leven. Ze werkte als docent Nederlands en kreeg samen met haar man Elerus Roelofs vier dochters. Na haar pensionering bleef ze zeer maatschappelijk betrokken: ze ging ze theologie studeren en tot haar negentigste gaf ze les aan vluchtelingen. Ze kende vele gedichten uit haar hoofd, bijvoorbeeld van Judith Herzberg.

Dinsdag, de dag waarop ze overleed, kreeg ze nog een telefoontje van Trouw, of ze wilde meewerken aan een interview voor het onderzoek naar de ‘Vrouwen van Trouw’. Zoals altijd reageerde ze optimistisch: dat wilde ze wel, als ze zich weer wat beter zou voelen Diezelfde avond overleed ze, waarschijnlijk door hartfalen. Tankie Roelofs-Leppink werd 96 jaar.

Lees ook:

‘Dat m’n ouders dit goed vonden’

In de bijlage ‘de laatsten van Trouw’ deed ook Tankie Roelofs-Leppink (17-8-1926) haar verhaal. Zij was koerierster in Nieuwerkerk aan den IJssel. ‘Ik heb zo’n stengun wel vastgehouden, maar meer ook niet. De andere meisjes hebben wel leren schieten.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden