Grondtransacties

‘Knops bevoordeeld bij grondtransactie’

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA), in april, bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (CDA), in april, bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Staatssecretaris Raymond Knops uit Hegelsom is in de tijd dat hij Kamerlid was voor enkele tienduizenden euro’s bevoordeeld bij de koop van de grond voor zijn huis. Dat meldden NRC en De Limburger zaterdag.

Redactie Trouw

Het gaat om een onderneming die sinds 2002 geleid wordt door voormalig gedeputeerden van de provincie. Het overheidsbedrijf verkoopt in Limburg bouwkavels volgens de zogenoemde ruimte-voor-ruimteregeling. Deze regeling bestaat al jaren en is bedoeld om varkenshouders uit te kopen.

Voor gesloopte varkensstallen komen in het buitengebied riante landhuizen terug. Met de opbrengst van de verkochte kavels verdient de provincie de subsidie terug die is uitgekeerd om de stallen te slopen.

Knops was in 2010 een van de meer dan honderd ‘eenpitters’ die via het ruimtebedrijf zelf bouwden. Hij verkocht agrarische grond aan het ruimtebedrijf. Vervolgens zorgde het bedrijf – via een wijziging van het bestemmingsplan bij de gemeente Horst aan de Maas – dat de grond een woonbestemming kreeg. Daarna was het een bouwkavel, dat voor een marktprijs terugging naar Knops.

De grondtransactie leverde hem geen voordeel op, schrijft Knops in een verklaring. Volgens hem betaalde hij niet een hoeveelheid vierkante meters, maar een ‘normbedrag’, dat in de regeling was vastgesteld.

Volgens NRC leverde de hele ruimte-voor-ruimte-regeling in twee decennia niet op waar het voor bedoeld was. Limburg heeft nu meer varkens dan twintig jaar geleden, wat zorgt voor stikstof- en fosfaatproblemen. Ook was de regeling erg duur volgens de krant: om de ruim 36 miljoen aan sloopsubsidie terug te verdienen maakte de organisatie 93 miljoen ‘project- en organisatiekosten’.

Knops (CDA) is staatssecretaris op Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en verving onlangs voor maanden de zieke minister Ollongren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden