Luchtruim

KLM vliegt voorlopig niet meer boven Iran en Irak

null Beeld ANP
Beeld ANP

Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt tot nader order niet meer over Iran en Irak. De maatregel geldt zeker tot 12 februari.

Redactie

Cabinevakbond VNC had er bij KLM op aangedrongen om niet meer over het gebied te vliegen. KLM meldt dat geen sprake is van een veiligheidskwestie.

KLM stelt onder meer dat de Amerikaanse en Franse autoriteiten het luchtruim in de regio nog niet hebben vrijgegeven voor hun burgers. Vanwege de samenwerking met Air France en Delta Air Lines ziet KLM zich genoodzaakt de regio weer te mijden.

KLM voerde een tijdlang geen vluchten meer uit in het luchtruim van Iran en Irak, nadat een toestel van Ukraine International Airlines uit de lucht was geschoten. Dat gebeurde in de nacht van 7 op 8 januari. Daarbij kwamen 176 mensen om het leven. Na een uitgebreide risicoanalyse werd vorige week besloten weer over Iran en Irak te vliegen.

Voor deze analyse wordt mede gebruikgemaakt van informatie die wordt gedeeld binnen de Nederlandse expertgroep met daarin luchtvaartmaatschappijen, inlichtingendiensten en betrokken ministeries. Ook de Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft geen veiligheidsbezwaren tegen het vliegen boven de regio.

Volgens VNC leefde de kwestie enorm onder de bemanning. De bond bracht dit tijdens cabineoverleg ter sprake. Dit betekent nu dat verscheidene vliegtuigen naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten weer alternatieve routes vliegen. Dat zorgt gemiddeld voor twaalf minuten extra reistijd.

Lees ook:

Iran: Oekraïens vliegtuig met twee raketten uit de lucht geschoten

Het Oekraïense vliegtuig dat op 8 januari vlak na het opstijgen vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, is niet door een maar twee raketten neergehaald. Dat concludeert de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie in een tweede voorlopig onderzoeksrapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden