Droeve Palmzondag

Kleine christelijke partijen veroordelen ‘misdragingen van Gods grondpersoneel’

In Krimpen werd een RTV Rijnmond-verslaggever aangevallen. Dit speelde zich direct daarna af: de man met spijkerbroek op de rug, is beveiliger van de NOS, de andere mannen zijn allen van de kerk. Beeld Arie Kievit
In Krimpen werd een RTV Rijnmond-verslaggever aangevallen. Dit speelde zich direct daarna af: de man met spijkerbroek op de rug, is beveiliger van de NOS, de andere mannen zijn allen van de kerk.Beeld Arie Kievit

De kleine christelijke partijen in de Tweede Kamer hebben het geweld van sommige kerkgangers op zondag tegen verslaggevers veroordeeld. SGP-leider Kees van der Staaij zegt in een Facebook-post begrip te hebben voor de frustraties, maar voegt toe “dat ergernis over de verstoring van zondagsrust en een opdringerige bejegening nooit een reden kan zijn voor onbesuisd optreden, laat staan voor geweld”.

Journalisten die verslag deden van het kerkbezoek in Krimpen aan den IJssel en op Urk werden aangevallen door kerkgangers. Iemand reed op Urk een verslaggever van PowNed aan, en een RTV Rijnmond-verslaggever werd geslagen in Krimpen. De verslaggevers waren daar om verslag te doen van de grootschalige diensten die sommige kerken ondanks de strenge coronaregels organiseren.

Droeve Palmzondag

Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie, noemt de “de agressie van enkele kerkgangers in Krimpen en Urk beschamend”. Hij spreekt van een “droeve Palmzondag” en vraagt om een “bekering in denken en spreken”, bijvoorbeeld over de overheid en “de wereld”. Wel voegt hij toe: “Ik kan weinig intellectueel respect opbrengen voor mensen die in misdragingen van Gods grondpersoneel bewijs zien van de juistheid van hun eigen ongeloof.”

Van der Staaij schrijft op Facebook dat hij het belangrijk vindt dat kerkdiensten kunnen blijven doorgaan, “met ruimhartige inachtneming van de voorzorgsmaatregelen als de afstandsregel van 1,5 meter”. Maar daar hoort ook verantwoordelijkheid bij, zegt de SGP-leider. “Het overgrote deel van de kerken kiest voor maatwerk zonder de randen op te zoeken. Dat is wijs. Waar er discussie is, is het zaak om in overleg met gemeentebestuur en de landelijke kerkbesturen een passende oplossing te vinden.”

Agressie tegen journalisten

Het Genootschap van Hoofdredacteuren is geschokt door de agressie tegen journalisten. Het Genootschap wil op korte termijn in gesprek met de politie en het Openbaar Ministerie, en wil met name praten over het ‘gebrekkige’ optreden van de politie ter plaatse.

“Deze directe aanvallen op de journalistiek zijn niet aanvaardbaar en een aantasting van de persvrijheid in Nederland”, aldus het Genootschap. “De politie was maar zeer beperkt aanwezig en trad pas later op tegen verdachten. En dat terwijl de journalistiek voortdurend te maken heeft met intimidaties, agressie en bedreigingen en er in Urk eerdere incidenten zijn geweest.”

Het Genootschap zegt dat het de verklaring van de gemeente Urk, de politie en het OM niet kan accepteren dat er niet direct is ingegrepen om escalatie te voorkomen en de rust te bewaren. “De journalistiek is een fundament van onze democratie en moet niet alleen in woorden of achteraf, maar vooral ook ter plekke, als het erop aankomt, worden beschermd.”

Excuses van de kerk

De kerkenraad van de gereformeerde gemeente in Krimpen aan den IJssel heeft maandag excuses aangeboden voor het incident bij de Mieraskerk . “We bieden onze verontschuldigingen aan, aan een ieder die hierdoor is gekwetst”, is te lezen in een verklaring op de website.

In Krimpen aan den IJssel kreeg een verslaggever van RTV Rijnmond zondagochtend klappen toen hij bij de Mieraskerk stond. “Blijf daar dan ook weg sensatiezoeker”, reageerde Elias van Belzen op Twitter. Van Belzen is raadslid voor de SGP-ChristenUnie in Nieuwkoop (Zuid-Holland).

Een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel is aangehouden. Hij is weer vrijgelaten en moet zich op een later moment verantwoorden bij de officier van justitie. Burgemeester Martijn Vroom van Krimpen aan den IJssel liet weten het verschrikkelijk te vinden dat een journalist is aangevallen. “Het is de grondwet die de kerkgangers toestaat naar de kerk te gaan. Ondanks vele verzoeken van het gemeentebestuur om dat niet of terughoudend te doen. Diezelfde grondwet beschermt de pers om hun werk vrij en open te doen. Journalisten daar blijf je af!”

De-escaleren

In Urk werd een 35-jarige man aangehouden. Op filmpjes is te zien hoe de automobilist inrijdt op de PowNed-journalist bij het inparkeren, waarna de man wegloopt. Daarvoor werd de verslaggever door twee jongeren geschopt en geslagen.

De politie ging zondag al wel met de verdachte in gesprek. Dat de politie toen niet direct is overgegaan tot aanhouding voor het aanrijden van de verslaggever, komt omdat de politie de rust wilde bewaren, vertelt de woordvoerder. “Op dat moment was onze prioriteit de-escaleren.” Eerder zondag gaf de politie al aan dat ze opvallend en onopvallend aanwezig waren in Urk. “We hebben op verschillende momenten opgetreden, maar je kunt niet op elk moment alles voorkomen, ook al sta je erbij. We vinden het vervelend dat dit is gebeurd. Journalisten moeten hun werk kunnen doen.”

De lokale driehoek keurt de incidenten ten zeerste af. “Wij staan voor zowel persvrijheid als voor vrijheid van godsdienst. En iedereen heeft het recht om wel of niet in gesprek te gaan met journalisten. We respecteren elkaar daarbij. Geweld hoort daar niet bij.” Beide incidenten in Urk staan “op beeld”, melden ze.

Lees ook:

Kerk op Urk heroverweegt haar beslissing om de coronaregels te laten varen

De Sionkerk op Urk kijkt opnieuw naar de beslissing om de coronaregels tijdens de dienst voor een groot deel los te laten. De gemeente Urk dringt daarop aan en is bezorgd over openstelling van de kerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden