Notarisaffaire

Kleindochter Joodse notaris voelt zich ‘belazerd’ door coldcaseteam Anne Frank

Mirjam de Gorter, de kleindochter van de Joodse notaris Arnold van den Bergh, vindt dat het coldcaseteam onzorgvuldig met haar omging.  Beeld Patrick Post
Mirjam de Gorter, de kleindochter van de Joodse notaris Arnold van den Bergh, vindt dat het coldcaseteam onzorgvuldig met haar omging.Beeld Patrick Post

De kleindochter van de Joodse notaris Arnold van den Bergh kreeg pas enkele dagen voor het verschijnen van Het verraad van Anne Frank te horen dat haar grootvader als hoofdverdachte werd aangewezen. Ook mocht zij de tekst over haar familie niet van tevoren inzien.

Rianne Oosterom

Mirjam de Gorter, in Het verraad van Anne Frank opgevoerd onder het pseudoniem Esther, noemt de wijze waarop het internationale coldcaseteam achter het boek met haar is omgegaan ‘onzorgvuldig en onethisch’. Zij kreeg pas de zaterdag voor publicatie een pdf toegestuurd. Dat vertelt ze vandaag in een interview met Trouw.

Dat haar grootvader één van de verdachten was, werd haar in het tweede gesprek met de onderzoekers wel verteld. “Maar het coldcaseteam suste mij steeds dat er meerdere scenario’s waren.” Ook op een groots mediaoffensief werd ze niet voorbereid. Ze voelt zich kortom ‘belazerd’ door het team.

Ze komt naar buiten met haar verhaal omdat er dinsdag een rapport verschijnt van gerenommeerde Nederlandse historici waarin de theorie van het coldcaseteam nogmaals onderuit wordt gehaald. Over de inhoud van dit rapport kan ze nog niets zeggen, maar wel dat ze zich erdoor gesteund voelt.

Al sinds het verschijnen van Het verraad van Anne Frank, ligt het boek onder vuur door deskundigen die vinden dat het coldcaseteam onvoldoende bewijs aanvoert. Door alle ophef besloot de Nederlandse uitgever Ambo Anthos het boek voorlopig niet te herdrukken.

Geheimhouding

Omdat de onderzoekers van het coldcaseteam ‘ook gebonden waren aan geheimhouding’ kreeg De Gorter de uitkomst zo laat te horen, zegt hoofd van het coldcaseteam Pieter van Twisk. Hij benadrukt dat het team niet als eerste de naam Arnold van den Bergh naar buiten bracht. “Die stond al in diverse publicaties.”

Ook zegt hij: “Wij hebben steeds een grote betrokkenheid gevoeld bij de positie van Mirjam de Gorter, die grote indruk op ons heeft gemaakt, juist vanwege haar standvastigheid om mee te willen werken aan dit onderzoek. Dat zij zich nu zo overvallen voelt voelt, vinden we echt zeer vervelend.”

De Gorter wil dat de Amerikaanse hoofduitgever Harper Collins het boek direct uit de handel neemt. De publiciteit rond haar grootvader heeft veel schade aangericht, vertelt ze. “Het voelde echt alsof er een oorlogsmachine over ons heen kwam, omdat de hele wereld de naam van mijn grootvader herhaalde.”

Lees ook:

‘Ik voel me verraden door het coldcaseteam’

Een interview met Mirjam de Gorter, die zich genept voelt door de schrijvers van het boek.

Haar oudoom verrader van de familie Frank? ‘Hij redde het leven van mijn moeder’

Is Arnold van den Bergh de verrader van Anne Frank, zoals het coldcaseteam beweert? Elise Tak heeft een totaal ander beeld van hem: ‘Hij redde het leven van mijn moeder.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden