ReportageRotterdam

Kledingbank Rotterdam maakt trainingspakken van stropdassen en djellaba’s van reststof

Een heel eigen collectie van de Kledingbank Rotterdam en modemerk Logocomo. Beeld Arie Kievit
Een heel eigen collectie van de Kledingbank Rotterdam en modemerk Logocomo.Beeld Arie Kievit

De Kledingbank Rotterdam maakt samen met modemerk Logocomo een collectie volledig uit kledingoverschot en restmaterialen. ‘Door de coronacrisis is een kledingbank meer dan ooit nodig.’

Laura Tenret

“Ik schrok ’s nachts wakker”, zegt modeontwerpster Romy van Eijk, “en dacht: ik ga trainingspakken van de stropdassen maken, want wie draagt die nog tegenwoordig? Hier heb ik een Sparta-stropdas in verwerkt.”

Van Eijk laat haar vingers langs een zijdezachte en kleurige trainingsbroek glijden. Ze is met haar eigen label Logocomo al jaren actief in de modewereld en daarnaast vrijwilligster bij de Kledingbank Rotterdam, waarvoor ze een collectie maakte geheel van overschotten die hier binnenkomen.

De Kledingbank zamelt goede gebruikte kleding in en geeft deze gratis aan mensen die door allerlei oorzaken geen geld hebben om zichzelf of hun kinderen te kleden. Ruim drieduizend Rotterdammers doen jaarlijks een beroep op de Kledingbank.

Collectie van restmaterialen

Daar komt veel gedoneerde kleding binnen, maar niet alles is geschikt: kledingstukken met bijvoorbeeld een scheurtje of vlekje kunnen niet de rekken in. “Maar de rest van een mooie stof kunnen we nog wel gebruiken”, aldus Van Eijk. “Door voor de Kledingbank een collectie met restmaterialen te ontwerpen gaan we verspilling tegen en wil ik mensen bewust maken. Want er zijn weinig mensen in mijn omgeving die überhaupt af weten van het bestaan van een kledingbank.”

De Kledingbank Rotterdam wordt gerund door zo’n dertig vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld. Op grote posters aan de muur van de pop-upstore van de Kledingbank in Rotterdam-West, waar de collectie te zien is, showen de medewerkers enkele items. Naast de posters hangt hun verhaal.

Van Eijk wijst naar de poster van een man die vrolijk model staat in één van haar trainingspakken. “Dit hier is Nihad uit Aleppo, hij is sinds drie jaar in Nederland en werkt hier als vrijwilliger. Door dit werk ontmoette ik mensen die ik anders nooit zou tegenkomen. Hun verhalen stelden me in staat om verder dan alleen het 2D-plaatje te kijken. Zo iemand als Nihad is niet alleen vluchteling, maar zoveel gelaagder. Dat besef wil ik met dit project ook bereiken.”

Gratis garderobe

De Kledingbank verkoopt ook vintagekleding in de pop-upstore, met de opbrengst hiervan en die van de Logocomo-collectie probeert de stichting te blijven bestaan en de huur van het pand te bekostigen.

Cliënten van de Kledingbank kunnen voor een nieuwe gratis garderobe terecht in Past Vintage, om de hoek van de pop-upstore. Remo van der Berg struint er door het zaakje, dat eruitziet als iedere andere kledingwinkel. Cliënten krijgen er een mandje met daaraan een kaartje: in icoontjes staat welke en hoeveel kledingstukken ze mogen uitzoeken.

“Ik heb zo’n broek met van die camouflagevlekken, nieuwe boxershorts, een petje, een riem en een mooie jas die ik het hele jaar kan dragen”, somt Van der Berg op. “Ik kom al tien jaar bij de Kledingbank – een keer in de winter en een keer in de zomer – en ik ben blij dat ze bestaan. Zo had ik het een tijdje geleden behoorlijk krap en dan is het echt een uitkomst.”

Modeontwerpster Romy van Eijk maakte een eigen collectie van oude kleding. Beeld Arie Kievit
Modeontwerpster Romy van Eijk maakte een eigen collectie van oude kleding.Beeld Arie Kievit

Mary Olman, voorzitter van Kledingbank Rotterdam, legt uit dat cliënten er met een verwijsbrief en op afspraak terecht kunnen: ’s ochtends voor gezinnen en in de middag individueel, ook tijdens de lockdown. “We hebben dit jaar alleen al 3700 mensen geholpen, waarvan 1500 kinderen. Deze mensen worden doorverwezen door het Leger des Heils, zorginstellingen, schuldsanering en de gemeente. We bestaan al vijftien jaar maar hebben het nog nooit zo druk gehad: door de coronacrisis is een kledingbank meer dan ooit nodig.”

Om beter in te kunnen spelen op de vraag is het plan om in het naaiatelier van de kledingbank meer aan de slag te gaan met restmaterialen en stoffen. Olman: “Hier in de wijk Delfshaven wonen veel moslima’s, die willen graag lange kleding. Af en toe heb ik wat in de winkel hangen maar dat is zo weg. Daarom gaan vrijwilligers met reststof djellaba’s maken. Ook gaan we kleding voor grote maten ontwikkelen, want dat zijn vaak van die saaie dingen.”

Lees ook:

Run op t-shirts van kledingbank Eindhoven: van ‘straatarmani’ tot ‘lacosteveel’

‘Straatarmani’, ‘Adidasduur’, ‘Niks’ in plaats van Nike, ‘Lacosteveel’, ‘Onder Armoede’ in plaats van Under Armour en ‘No Balance’ in plaats van New Balance. De T-shirts met zulke opdrukken zijn niet aan te slepen bij de Kledingbank Eindhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden