Kindertelefoon

Kindertelefoon: nood scholieren onverminderd hoog

De Kindertelefoon krijgt meer telefoontjes over zware onderwerpen. Beeld ANP
De Kindertelefoon krijgt meer telefoontjes over zware onderwerpen.Beeld ANP

Bij De Kindertelefoon wordt nauwelijks iets gemerkt van de versoepelingen van het kabinet. De stijging van gesprekken over zware problemen zoals depressie en suïcide zet door.

Robin Goudsmit

Het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voert over zware onderwerpen als eetstoornissen, zelfbeschadiging en depressieve en suïcidale gedachtes, blijft stijgen. De stichting voerde sinds januari 15 procent meer gesprekken over deze onderwerpen. Sinds corona is het aantal telefoontjes en chats over dit soort zaken in totaal met 49 procent toegenomen.

Uit een nieuwe analyse van de stichting blijkt dat De Kindertelefoon vanaf januari gemiddeld 16 gesprekken per dag over depressie voerde, 21 over suïcide, 11 over zelfbeschadiging en 6 over eetstoornissen. Over huiselijk geweld, door de stichting aangemerkt als een aparte categorie, worden zo’n 18 gesprekken per dag gevoerd.

De stijging is opvallend, vindt directeur Roline de Wilde, want de scholen en het mbo kunnen sinds 1 maart tenminste één dag per week open. “Voor de versoepelingen vlakte de stijging enigszins af. We hadden verwacht dat dat zou doorzetten.” Wel krijgt De Kindertelefoon meer vragen over school-gerelateerde zaken, zoals toetsen, maar ook sociale aangelegenheden. “Er zijn kinderen bij die nu hun klasgenoten voor het eerst gaan zien.”

De leeftijd is wat verschoven

De leeftijd van de kinderen die contact zoeken met de stichting , is ook wat verschoven, signaleert De Wilde. “Normaal gesproken voeren we ongeveer een vijfde van de gesprekken met oudere kinderen tussen de zestien en de achttien jaar oud. Nu is dat een kwart.”

De Kindertelefoon merkt ook dat de pandemie in een nieuwe fase is beland. “Ineens bellen er kinderen die kampen met gevoelens van uitzichtloosheid. Ze vragen zich af of de dingen ooit nog wel normaal worden.”

Kinderombudsman Margrite Kalverboer pleitte donderdag voor een volledige opening van de scholen na de meivakantie. Volgens De Wilde is het vooral van belang dat er perspectief komt. “Wij zijn er in de eerste plaats om te luisteren naar kinderen, maar ik denk wel dat het voor jonge mensen heel belangrijk is om te weten waar ze aan toe zijn. Er worden veel beloftes gedaan die weer worden ingetrokken, sommige scholen krijgen ook de gedeeltelijke opening niet rond. Dat zorgt voor te veel onzekerheid.”

Lees ook:

Meer jongeren zijn eenzaam of depressief door de lockdown. ‘Zo’n tien keer per week krijgen we een kind met suïcidale neigingen’

Iedereen baalt van de coronacrisis. Deze periode van verplichte sociale onthouding komt misschien wel het hardst aan bij kwetsbare kinderen. ‘Als je al problemen hebt, nemen ze in deze periode alleen maar verder toe.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden