Drankgebruik

Kinderen aan het kerstdiner, ouders aan de Glühwein op het schoolplein - mét of zonder alcohol?

De kerstborrel van de populaire televisieserie 'De Luizenmoeder’. Beeld AVROTROS
De kerstborrel van de populaire televisieserie 'De Luizenmoeder’.Beeld AVROTROS

Wat moeten ouders terwijl de kinderen genieten van het kerstdiner in de klas: klappertanden op het schoolplein of de kroeg in voor een kerstborrel? Basisscholen proberen excessen te voorkomen.

Thomas Jak

Ouders die een biertje of wijntje drinken op de kerstborrel van de basisschool van hun kind: gezellig, of uit den boze? Tijdens het kerstdiner organiseren veel scholen een borrel voor de ouders. De ene school schenkt daarbij geen alcohol, de andere laat de ouders samenkomen in een café.

Terwijl het kroost zelfgemaakte lekkernijen opeet in het klaslokaal, wachten ouders in de hal of op het schoolplein. Omdat het diner niet lang duurt, is het onhandig tussendoor naar huis te gaan. Dus organiseert de school of ouderraad een diner of borrel voor de vaders en moeders. Hoewel kerstborrels bij menigeen berucht zijn om grensoverschrijdend gedrag, proberen basisscholen de bijeenkomst betamelijk te houden.

‘Onnodig en ongepast om alcohol te schenken op de basisschool’

“Zo'n bijeenkomst zorgt voor een beetje saamhorigheid in tijden waarin mensen weinig tijd voor elkaar hebben”, zegt Silvia Holman, directeur van de Liduinaschool in Haarlem. Toch ging het weleens mis. “In het verleden zijn er problemen ontstaan doordat ouders een drankje teveel tot zich namen”, geeft Holman toe. “Ik geloof niet dat er ruzie ontstond, maar mensen gingen niet zo netjes met elkaars spullen om.”

Dus volgden maatregelen. De school en de ouderraad spraken af dat er geen bier of wijn meer geschonken wordt, maar voor iedere ouder staat wel een glas glühwein klaar.

De Emmaschool in Bussum pakt het rigoureuzer aan. De school is altijd alcoholvrij, en voor kerst maakt directeur Marga Duijn geen uitzondering. Dat heeft twee redenen. “Vanuit opvoedkundig perspectief vinden we het ongepast om alcohol te schenken. We zijn tenslotte een basisschool.”

Ook waren er eerder incidenten door alcoholgebruik van ouders, volgens een brief van de medezeggenschapsraad van de school eerder dit jaar. “Leerkrachten moeten niet in de situatie gebracht worden dat ze ouders moeten aanspreken op hun alcoholgebruik of de gevolgen daarvan. Het is onnodig en ongepast.”

'Maak het niet te bont’

Alcohol past sowieso niet op een basisschool, vindt Jeroen Lammers van kennisinstituut Trimbos. “Om drankgebruik door jongeren te voorkomen is het belangrijk dat ouders en leraren het goede voorbeeld geven. Onderzoek wijst uit dat kinderen minder snel drinken als de ouders dat ook niet doen. Het is niet zo dat ouders dan helemaal niets mogen drinken, maar dat is toch geen reden om dat ook op een basisschool te doen?”

Lotte Bakker, adjunct-directeur van OBS Tuindorp in Utrecht, is milder. “Ook wij schenken ieder jaar glühwein op de kerstborrel. De ouders geven ons geen enkele aanleiding om het nu anders te doen. Bovendien staan zij op een plein bij de school, midden in de wijk. Dus men let op elkaar. En de ouders moeten hun kinderen na afloop van het diner uit de klas ophalen, dat willen ze ook niet dronken doen.”

De borrel van basisschool De Zeeheld in Amsterdam vindt zelfs plaats in een café om de hoek. Het leerlingenaantal is dit jaar fors gegroeid, dus passen niet alle ouders meer in de aula, zegt administratief medewerker Patricia Wagensveld. “Toen stelden de café-eigenaren, tevens ouders van kinderen op school, hun kroeg beschikbaar. Eerder schonken we nooit alcohol op de kerstborrel, maar nu dus wel. We hebben ouders gewoon gevraagd het niet te bont te maken.”

Lees ook:

Helemaal nuchter? Volgens dichter Martijn Benders is niemand dat.

In de serie ‘Onverdoofd’ spreekt Erik Jan Harmens met bekende en minder bekende Nederlanders die net als hij besloten zich niet langer te bedwelmen. Deel 8: dichter Martijn Benders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden