null Beeld ANP
Beeld ANP

Abel HerzberglezingFemke Halsema

Kijk hier: De Abel Herzberg-lezing van burgemeester Femke Halsema over verzet en ongehoorzaamheid

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam spreekt vanmiddag om 15.30 uur de jaarlijkse Abel Herzberglezing uit in debatcentrum de Rode Hoed.

Femke Halsema is sinds 12 juli 2018 de burgemeester van Amsterdam. Zij spreekt over maatschappelijk verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid. Botsende belangen en identiteiten in de publieke ruimte, ook in overdrachtelijke zin. Onderlinge strijd en onderling wantrouwen tussen groepen met verschillende overtuigingen, en onderlinge strijd en wantrouwen tussen burgers en overheid.

Soms gaat het mis, er is een actuele en breed gedeelde zorg dat polarisatie toeneemt en ontwrichtende vormen aanneemt. Tegelijk laat de geschiedenis zien dat polarisatie en verzet vaak leiden tot emancipatie en vooruitgang. Hoe zit dat? Wat zijn de gevolgen? En wat heeft onze publieke (stedelijke) ruimte nodig?

De Abel Herzberglezing wordt sinds 1990 door de Rode Hoed georganiseerd in samenwerking met Trouw. Prominenten spreken een lezing uit ter nagedachtenis aan de advocaat, procureur en essayist Abel Herzberg. Vorig jaar werd de lezing uitgesproken door minister Hugo de Jonge, zijn lezing kunt u hier teruglezen.

De lezing zal te volgen zijn via de livestream hieronder, maar de lezing bijwonen kan ook. Kaarten kopen kan via de website van De Rode Hoed. Let op: een coronatoegangsbewijs is verplicht voor toegang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden