Corona

Kerken krijgen iets meer ruimte om af te wijken van de maximaal-dertig-regel

Straatbeeld van Staphorst met exterieur van de hersteld hervormde kerk. De kerk kwam in opspraak nadat er besloten was om kerkdiensten met 600 man door te laten gaan. Beeld Vincent Jannink, ANP
Straatbeeld van Staphorst met exterieur van de hersteld hervormde kerk. De kerk kwam in opspraak nadat er besloten was om kerkdiensten met 600 man door te laten gaan.Beeld Vincent Jannink, ANP

Kerken krijgen iets meer ruimte af te wijken van de regel dat er bij een kerkdienst maximaal dertig mensen mogen zijn, dat er beperkt wordt gezongen en dat er mondkapjes worden gedragen.

De kerkenkoepel CIO vraagt de kerken het maximum ‘zo mogelijk en bij voorkeur’ en ‘met inachtneming van de eigen plaatselijke situatie’ te beperken tot dertig, zo meldde het overlegorgaan na afloop van een tweede overleg deze week met minister Grapperhaus van justitie.

Hoe dit advies – dat sowieso nooit een voorschrift is – in de praktijk wordt vormgegeven was gisteravond nog niet duidelijk. Dominee A.C. Uitslag van de christelijke gereformeerde kerk in Urk liet in een eerste reactie weten ruimte te zien voor maatwerk. In zijn kerk met 1000 plekken waren er de afgelopen tijd, binnen de RIVM-richtlijnen, circa 250 mensen bij de erediensten op zondag. Of dat zo blijft, kon hij niet zeggen. Zijn kerkeraad kwam pas gisteravond laat bij elkaar voor een definitieve beslissing. Eerder op de dag zag hij nog geen noodzaak terug te gaan naar dertig, met het oog op het geringe aantal besmettingen op Urk én op de ontheffing bij culturele instellingen voor het maximum van dertig. Wel wil de predikant het verzoek van het CIO als kerken verantwoordelijkheid te nemen, serieus nemen.

Verantwoordelijkheid nemen

Er zijn ook andere geluiden. In de christelijke gereformeerde kerk in Gorinchem kwamen in de ochtenddienst de afgelopen weken circa 60 mensen. De komende zondagen worden dat er in het gebouw met zo’n 200 zitplaatsen ten hoogste 30, meldde dominee Jelle Nutma nog voordat het overleg begonnen was. “We moeten zorgen dat we het virus eronder krijgen, en dan mag van ons ook worden verwacht dat wij onze verantwoordelijkheid nemen en onze bijdrage leveren.”

De oproep gisteren kwam na een tumultueuze week voor kerkelijk Nederland. Die begon met grote maatschappelijke commotie over de hersteld hervormde kerk in Staphorst, die drie diensten hield met elk 600 mensen. Gesteund door de minister adviseerde het CIO in een ingelast overleg maandag de kerken terug te gaan naar dertig. Daarover ontstond met name in orthodoxe kringen grote ophef. Met een oproep in plaats van een dringend advies pogen de kerken nu aan die bezwaren tegemoet te komen.

Lees ook:

Weinig begrip in Kamer voor grote kerkdiensten in Staphorst

In de Tweede Kamer is weinig begrip voor de grote kerkdiensten die zondag in de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst zijn gehouden. In de kerk werden drie diensten gehouden, elk met 600 aanwezigen, waarbij gezongen werd en geen mondkapjes werden gedragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden