Misleiding

Kelder & co verliezen rechtszaak: Google en Twitter niet aansprakelijk voor nepadvertentie met BN'ers

Jort Kelder eerder dit jaar bij de Amsterdamse rechtbank tijdens een zitting in de bodemprocedure tegen Google.  Beeld ANP
Jort Kelder eerder dit jaar bij de Amsterdamse rechtbank tijdens een zitting in de bodemprocedure tegen Google.Beeld ANP

Twitter en Google kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor nepberichten, waarin bekende Nederlanders zogenaamd mensen oproepen om in cryptomunten te investeren.

Redactie Trouw

Onder andere Jort Kelder, Alexander Klöpping en Arjen Lubach hadden een zaak aangespannen tegen de techbedrijven, maar hun eis werd woensdag afgewezen door de rechtbank in Amsterdam.

Volgens de rechters zijn de makers van de berichten verantwoordelijk voor de reclameboodschappen via Google en voor de tweets op Twitter. Google en Twitter doen genoeg om dit verschijnsel tegen te gaan en daarom valt hun niets te verwijten, aldus de rechtbank.

Laf

Tegenover de NOS noemt Jort Kelder de uitspraak van de rechter laf. “Die platforms hebben zoveel macht. Daar ben je als klein BN’ertje gewoon aan overgeleverd. In feite ben je vogelvrij als je wordt opgelicht”, zegt Kelder. Hij noemt het gebruik van zijn beeltenis bij nepadvertenties een grote inbreuk op zijn portretrecht, maar zegt zich vooral druk te maken over mensen die nietsvermoedend op de nepadvertenties klikken en zo geld verliezen. Eerder stelde Kelder al dat mensen zo miljoenen afhandig is gemaakt.

De zaak van Kelder en de andere bekende Nederlanders lijkt op een eerdere zaak waarin John de Mol het opnam tegen Facebook vanwege het gebruik van zijn beeltenis bij nepadvertenties. Uiteindelijk kwam De Mol tot een schikking met Facebook. Daar waren Kelder en co niet naar op zoek, ze wilden een principiële uitspraak van de rechter.

Die rechter bepaalde overigens wel dat Google gegevens over de makers van de nepadvertenties aan Kelder moet geven. Twitter hoeft dat niet, omdat de eisers niet goed duidelijk hebben gemaakt waarom dat nodig is. Google laat in een reactie weten: "We werken keihard om fraudeurs op ons platform tegen te houden en zijn blij dat de rechtbank onze inspanningen vandaag heeft erkend”.

Kelder zegt tegen de NOS dat hij mogelijkheden ziet voor een hoger beroep. Hij gaat de zaak nu verder technisch en juridisch bestuderen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden