Dierenwelzijn

Kattenfokkers op de vingers getikt

null Beeld
Beeld
Merel Knoth

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft twee fokkers van Peke Face Perzen in Noord-Holland gewaarschuwd: ze moeten hun fok­beleid aanpassen. Hun katten hebben een te korte snuit, wat zorgt voor gezondheidsproblemen.

Als de fokkers geen maatregelen nemen, krijgen ze een boete van 1500 euro. Heeft dit geen effect, dan volgt een boete van 1500 euro per kitten. In het uiterste geval kan de NVWA het bedrijf sluiten.

De NVWA kwam eerder in actie na een tip van actiegroep Dier&Recht. Toen ging het om de Bambino Sphynx, een haarloze kat met korte poten die daardoor amper in staat is te springen. De Peke Face Perzen hebben andere fysieke gebreken. Dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht: “Ze hebben last van traanogen en benauwdheid. Door druk op de schedel krijgen ze een waterhoofd, dat maakt ze sloom. Men omschrijft de kat als een dier met een kalm karakter, wat dus wordt veroorzaakt door gezondheidsproblemen.”

Lees ook:

‘Martelfokker’ mag zieke raskat niet meer fokken

Voor het eerst is een fokker van een ‘designerkat’ op de vingers getikt. Maar de NVWA spoort niet actief op.

De dubieuze designerkat

Het is een door de mens gemaakt dier dat in het wild niet kan overleven. Daarom willen dierenorganisaties een einde aan het ‘martelfokken’ van designerkatten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden