Winterweer

Kans op gladheid in groot deel van Nederland

Een strooiwagen onderweg.  Beeld ANP
Een strooiwagen onderweg.Beeld ANP

In een groot deel van Nederland is donderdagochtend code oranje van kracht wegens gladheid.

Redactie Trouw

In het noorden en midden van het land is er mogelijk lokaal sprake van gladde wegen door bevriezing of winterse neerslag. Eerst gold nog code geel, dat werd door het KNMI bijgesteld tot oranje en waarschuwt voor schade en gevaar door de gladde wegen.

De waarschuwing van het KNMI geldt voor alle provincies behalve Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en de Waddeneilanden. Volgens Weeronline valt er vanuit het westen op steeds meer plekken lichte regen ‘en die valt in eerst instantie op een bevroren ondergrond. Hierdoor ontstaat een ijslaagje op wegen, fietspaden en stoepen’, aldus het weerbureau. Volgens Weeronline kan het op lokale wegen en in woonwijken, waar niet gestrooid wordt, spekglad worden. Rijkswaterstaat meldt dat in verband met de kans op gladheid extra is gestrooid.

In de meeste gebieden verdwijnt de mogelijke gladheid in de loop van de ochtend. In het noordoosten kan het tot in de middag glad zijn. Vanwege de waarschuwing adviseert het KNMI dat mensen hun rijgedrag aanpassen en weerberichten en waarschuwingen volgen.

Geen witte, wel natte kerst

De komende kerstdagen gaat de temperatuur in Nederland weer omhoog tot een tikkeltje boven het nulpunt, tot verdriet van eenieder die nog enige hoop hadden op een witte kerst. Wel gaat het regenen, dit weekend. Weeronline merkt ook op dat regen ‘onlosmakelijk’ verbonden is met kerstmis, en dat een witte kerst eigenlijk niet vaak voorkomt. Een droge ook niet: sinds 1901 was het in De Bilt slechts vijftien keer compleet droog. De laatste droge kerst was in 2018.

De natste kerst vond plaats in 1947, toen verzamelde de regenmeter in De Bilt 42,4 millimeter. 006.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden