Tweede Wereldoorlog

Kamp Amersfoort geeft gevangenen een gezicht

Kamp Amersfoort Beeld ANP
Kamp AmersfoortBeeld ANP

Alle vormen gezichten, knoestig en hoekig, ovaal en rond, gerimpeld en glad: Kamp Amersfoort heeft al drieduizend foto’s van gevangenen achterhaald. De organisatie achter het kamp is sinds april bezig om foto’s van alle 35.000 Nederlanders te traceren die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het kamp hebben vastgezeten.

Redactie binnenland

Het project heet ‘Geef gevangenen een gezicht’. Veel foto’s zijn al te zien op de website van het kamp. De beeltenissen worden samen een monument, dat vanaf 2020 te zien zal zijn. Voor alle foto’s die worden gebruikt, heeft de familie toestemming gegeven, aldus Kamp Amersfoort.

“Vaders, zonen. Dappere mensen, pechvogels. Jong, oud, groot, klein. Arts, timmerman, Kamerlid, kermisklant. Ze stierven of ze overleefden. In het kamp namen de nazi’s de gevangenen hun waardigheid af. Ze werden een gezicht in de massa, een nummer in plaats van een naam”, schrijft de organisatie op haar website.

Oude fotoalbums

Volgens directeur Willemien Meershoek komen er elke dag nieuwe foto’s binnen. “We roepen ­iedereen op om nog één keer de zolder op te kruipen of oude foto­albums uit de kast te trekken, want we willen zoveel mogelijk gevangenen een gezicht geven”, zegt Meershoek.

Het fotoproject is onderdeel van een vernieuwingsproject dat volgend jaar afgerond wordt. Over een jaar, legde Meershoek begin dit jaar uit in Trouw, kunnen bezoekers in het museum ‘zien en horen’ wat voor kamp dit is geweest. “Het voorziet in een behoefte om dit verhaal aan volgende generaties goed te blijven vertellen.”

Kamp Amersfoort was zeer berucht. De leefomstandigheden waren erbarmelijk. Zo’n 20.000 mensen zijn vanuit kamp Amersfoort naar andere concentratiekampen gestuurd.

Lees ook:
Hoe hou je de oorlogsgeschiedenis levend voor de jonge generatie?

De herinneringscentra van kampen Westerbork, Amersfoort en Vught gaan op de schop. Ze verbouwen om het verhaal over de Tweede Wereldoorlog aan een jonge generatie te kunnen blijven doorvertellen. Hoe hou je de geschiedenis voor hen levend?

De schrijftafel waar SS’er Berg doodvonnissen tekende, is teruggevonden

In een kazerne in Steenwijk is het bureau gevonden waaraan SS’er Karl Peter Berg als commandant van het Kamp Amersfoort gevangenen ter dood veroordeelde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden