Eerste jaars studente Bengisu Sezer (22) uit Turkije volgt een research master Sociale Psychologie aan Tilburg University en slaapt bij gebrek aan een studentenkamer in een tent.

Huisvesting Studenten

Kamertekort jaagt vooral buitenlandse studenten de tent in

Eerste jaars studente Bengisu Sezer (22) uit Turkije volgt een research master Sociale Psychologie aan Tilburg University en slaapt bij gebrek aan een studentenkamer in een tent. Beeld Ton Toemen

De woningnood voor studenten is groot. Om het probleem onder de aandacht te brengen, hebben ze in Tilburg een camping opgezet. 

Ze had van de universiteit inderdaad wel mails gekregen dat het vinden van woonruimte lastig kon zijn. Maar na hooguit een paar dagen in een hotel zou Eden Yegezaw (25) toch zeker wel een kamer gevonden moeten hebben? Op de provisorische camping in het Tilburgse Spoorpark schudt de goedlachse Israëlische het hoofd om haar naïviteit. Voorlopig moet ze het doen met een matras in een eenpersoons tent. “Ik heb het zwaar onderschat. Als ik dit had geweten, zou ik waarschijnlijk niet hierheen zijn gekomen. Ik had ook opties voor universiteiten in Duitsland en Mexico.”

Lokale media

Met zijn veertigen slapen ze nu in het stadspark. Terwijl verderop kleine kinderen zich vermaken in een slootje en oudere Tilburgers een wandeling maken of op het gras zitten, ‘overleven’ de jongeren hier tijdens hun eerste week in de Brabantse stad. Frustrerend? Ach, dat valt dan ook wel weer mee. Vooral ‘s avonds is het erg gezellig met elkaar, sommigen hebben bovendien de zekerheid dat ze over enkele weken woonruimte hebben. Al drijft de schaarste de prijzen wel op, merkt initiatiefnemer van de camping Max Frambach. “Afgelopen week zag ik dat een kamer van tien vierkante meter voor 575 euro werd aangeboden. Dat zegt alles.”

Het probleem is in Tilburg niet groter dan in andere studentensteden. Alleen mocht het van Frambach (zelf derdejaars student online culture) best nog eens specifiek worden aangekaart. Dat heeft al het nodige teweeg gebracht, want na publicaties in lokale media boden diverse inwoners van de stad tijdelijk een kamer aan. Opvallend is dat de camping grotendeels door buitenlandse studenten wordt bevolkt. Frambach: “Zij kunnen echt geen kant op. Nederlandse studenten blijven voorlopig bij hun ouders wonen totdat ze iets hebben. Dat is natuurlijk best te doen als je bijvoorbeeld uit Den Haag komt.”

Eerstejaarsstudent Eden Yegezaw (25) uit Israël volgt de studie Global Law aan Tilburg University. Ook zij heeft nog geen kamer gevonden. Beeld Ton Toemen

Dat het voor buitenlandse studenten ook nog extra moeilijk is om aan een kamer te komen, ondervond de Turkse Bengisu Sezer (22). Vanuit haar woonplaats Ankara had ze diverse keren contact met een verhuurder, maar telkens werd haar eerst gevraagd om een ontmoeting. “Dan bood ik aan om het via Skype te doen, maar ze wilden het echt persoonlijk. Ergens snap ik dat wel, maar ik kon natuurlijk niet zo maar even overkomen. En nu ik hier ben, zijn de kamers allang vergeven.” Inmiddels heeft Sezer te horen gekregen dat ze per half september onderdak kan krijgen in een verbouwd pand van de universiteit. “Ik heb geen idee hoe het eruit ziet, maar ik ben blij dat ik dan in elk geval iets heb.”

Eden Yegezaw heeft dat geluk voorlopig niet. Ter geruststelling van het thuisfront heeft ze een paar foto’s gemaakt op een hotelkamer. De afbeeldingen mailde ze naar haar ouders, die nu denken dat het haar kamer is. “Zij worden gek als ze weten dat ik hier slaap. Zelf ben ik een optimistische meid, het komt wel goed. En ik ben gelovig. Als God wil dat ik voorlopig in deze tent slaap, dan is dat maar zo.”

Lees ook

Studentensteden leggen kamerverhuur aan banden

Studentensteden pakken de kamerverhuur voor studenten aan. Ze willen overlast tegengaan en de ‘leefbaarheid’ vergroten. Groningen, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Utrecht, Tilburg, Wageningen, Enschede en Amsterdam hebben al concrete maatregelen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw. Aan de vooravond van een nieuw studiejaar vrezen studenten dat de huidige woningnood alleen maar zal oplopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden