Criminaliteit

Kamerleden steunen oproep om meer te doen tegen vrouwenmoord

Mirjam Bikker (Christenunie) Beeld ANP
Mirjam Bikker (Christenunie)Beeld ANP
ANP

Tweede Kamerleden van D66, GroenLinks en ChristenUnie steunen een oproep aan het kabinet om het aantal vrouwenmoorden omlaag te brengen. De politici zijn het eens met een pleidooi van het Landelijk Netwerk Veilig Thuis en het Landelijk Netwerk Vrouwenopvang om meer te doen om zogenoemde femicide te voorkomen door onder meer beter te reageren op tekenen dat het mis dreigt te gaan.

D66-Tweede Kamerlid Hanneke van der Werf noemt het "belangrijk dat we signalen" die duiden op mogelijk geweld beter herkennen. "Een moord kent vaak een langere aanloop. Als een vrouw melding maakt van bijvoorbeeld partnergeweld, moet de veiligheid van de melder vooropstaan en de melding met prioriteit behandeld worden." Ze is het ermee eens dat de training van politie en hulpverleners verbeterd moet worden.

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker noemt het "te gruwelijk voor woorden" dat iedere acht dagen een vrouw gedood wordt. "Dat is onvoorstelbaar, grijpt mij aan en dat moet ons allemaal aangrijpen." Ze zegt dat dit iets vraagt van iedereen, "van buurvrouw tot wijkagent, van politiek tot rechtspraak" en hoopt dat het kabinet "serieus werk" maakt van de oproep van de organisaties.

Ook GroenLinks steunt de oproep. "Uit onderzoek blijkt dat femicide voorafgegaan wordt door duidelijk herkenbare patronen en signalen. Politie en justitie moeten met menskracht en expertise in staat gesteld worden om die signalen bijtijds op te vangen om femicide te helpen voorkomen", zegt Kamerlid Corinne Ellemeet.

De oproep van de organisaties is gericht aan de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanleiding is Internationale Vrouwendag. Verschillende fracties in de Kamer vragen al langer om meer te doen tegen moorden op vrouwen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden