Bestuursvoorzitter Suhayb Salam van Stichting AlFitrah, op een foto uit 2016.

Onderzoek

Kamercommissie vraagt bij rechter om stukken AlFitrah-moskee

Bestuursvoorzitter Suhayb Salam van Stichting AlFitrah, op een foto uit 2016. Beeld ANP

De Kamercommissie ongewenste beïnvloeding vraagt bij de rechter om stukken van de omstreden AlFitrah-moskee in Utrecht. 

De Tweede Kamercommissie die onderzoek doet naar ongewenste beïnvloeding van moskeeën vanuit onvrije landen, daagt de Utrechtse AlFitrah-moskee voor de rechter. Middels een kort geding wil de commissie inzage afdwingen in stukken die zij zegt niet te krijgen.

Een woordvoerder van de commissie laat in een verklaring weten dat er eind 2019 om stukken gevraagd is. Na herhaalde vorderingen zijn die niet toegestuurd. De commissie ‘betreurt’ de stap naar de rechter, zegt zij in de verklaring, en wacht de uitspraak af. De zitting vindt donderdag­ochtend plaats. Omdat de zaak nu onder de rechter is, wil de woordvoerder niet meer toelichting geven. In februari komt de commissie met meer informatie over het onderzoek. 

Volgens de advocaat van Stichting AlFitrah, Anis Boumanjal, zijn er twee redenen om de stukken niet te overhandigen. Ten eerste liggen die volgens hem bij de Fiod, de opsporingsdienst die zich bezighoudt met financiële fraude. Die deed in 2016 een inval in de moskee en volgens Boumanjal zijn toen alle financiële stukken meegenomen en niet teruggegeven.

Zijn tweede probleem is dat de commissie alle financiële stukken wil zien zonder dat het Boumanjal duidelijk is welke misstanden er precies onderzocht gaan worden. “Ze willen de stichting ondersteboven schudden en kijken wat er uit valt. Dat lijkt mij de omgekeerde wereld”, aldus de advocaat.

Daarbij benadrukt hij dat de stichting sinds de inbeslagname van de financiële stukken in 2016 niet beschuldigd is van strafbare feiten. Het functioneel parket, dat zich bezighoudt met fraudezaken, wil geen antwoord geven op de vraag of de bewuste stukken bij hen liggen. De woordvoerder zegt dat in het algemeen van digitale stukken alleen kopieën worden gemaakt en dat er een bewijs opgevraagd kan worden van in beslag genomen stukken. 

De Kamercommissie

De AlFitrah-moskee is al langer onderwerp van controverse. De Fiod deed in 2016 een inval bij de moskee omdat er een vermoeden was dat grote sommen geld werden witgewassen. De invallen van toen hebben niet geleid tot strafrechtelijke vervolging. 

Eerder raakte de moskee in opspraak omdat het een in België veroordeelde prediker had uitgenodigd en in september concludeerde onderzoeksinstituut Verwey-Jonker dat de lessen die kinderen in de moskee krijgen ‘sektarische trekken’ hebben. Volgens de onderzoekers, die spraken met vijftig mensen die anoniem hun verhaal deden, leren jonge kinderen dat ze afstand moeten houden van alles wat niet-islamitisch is. 

Het Verwey-Jonker Instituut concludeerde dat AlFitrah niet actief aan zet tot geweld, maar dat het onderwezen gedachtegoed daar wel een voedingsbodem voor is. Volgens de onderzoekers gebeuren er binnen de moskee dingen die op of over het randje van de wet zijn. Het bestuur van de moskee maakte toen in een verklaring gehakt van het onderzoek, en noemde het ‘nietig’ en onderdeel van de ‘anti-islam haatcampagne’.

Onder vuur

De commissie ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen is opgericht in juli 2019, nadat NRC en Nieuwsuur meldden dat verschillende islamitische organisaties in Nederland gefinancierd en beïnvloed worden door buitenlandse organisaties. De Tweede Kamer besloot tot een zogeheten ‘parlementaire ondervraging’, een mini-enquête, die het mogelijk maakt getuigen en deskundigen onder ede te verhoren. Die verhoren beginnen in februari.

Lees ook:

Lessen bij Utrechtse moskee hebben sektarische trekken

De lessen die de Utrechtse AlFitrah-moskee aan kinderen geeft, hebben sektarische trekken. De wereld wordt strak ingedeeld in halal (toegestaan) of haram (verboden). 

Fiod onderzoekt witwassen in moskeeën

De Fiod en politie hebben op twaalf locaties invallen gedaan. Er zijn ook invallen gedaan bij twee salafistische moskeeën in Utrecht en Tilburg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden