Belastingdienst

Kamer wil ombudsman voor belastingzaken

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën in de Tweede Kamer.   Beeld ANP
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Er moet een ombudsman komen voor belastingzaken, vindt de Tweede Kamer. Die moet mensen bijstaan in het labyrint dat de belasting- en toeslagregels soms vormen en opkomen voor hun rechten.

Het plan voor een nieuwe 'fiscale ombudsman', van CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg, heeft de steun van onder meer coalitiepartners VVD en D66 en de linkse oppositie. De partijen willen niet Nationale ombudsman Reinier van Zutphen met deze extra taak belasten, maar een afzonderlijke specialist aanstellen die de weg weet in de belastingdoolhof. Voor kinderen is er nu ook al een aparte ombudsvrouw.

De omgang van de Belastingdienst met burgers laat al jaren te wensen over. De regels voor burgers en ondernemers zijn ingewikkeld geworden door bijvoorbeeld de groei van het toeslagenstelsel en het geschipper met zzp'ers. En in zijn jacht op vermeende fraudeurs trad de fiscus soms ongenadig hard op.

Slootweg denkt dat de nieuwe ombudsman "op korte termijn een eerste stap kan zijn in het herwinnen van vertrouwen in onze instituties". Mensen die verstrikt zijn geraakt "in het web van toeslagen kunnen nu eigenlijk nergens terecht voor goede inhoudelijke hulp en krijgen bij de Belastingdienst weinig gehoor", zegt de CDA'er.

Lees ook:

Belastingdienst had een geheime fraudelijst, in strijd met de privacywet

Een tot voor kort geheim registratiesysteem van de Belastingdienst voor ‘signalen’ van fraude is volledig in strijd met de privacywet. Pas na aanhoudende vragen van Trouw en RTL Nieuws heeft de fiscus het systeem uit de lucht gehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden