'Conversietherapie'

Kamer wil ‘homogenezing’ zo snel mogelijk strafbaar stellen

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Homogenezings- en conversietherapie moet snel strafbaar worden gesteld, zo vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet begin 2021 met een wetsvoorstel komen om de omstreden therapieën, die homoseksualiteit zouden ‘genezen’, strafbaar te stellen.

Redactie Trouw

Een voorstel daartoe werd dinsdag door de Kamer aangenomen. Bovendien moet er een plek komen waar mensen zich kunnen melden als ze slachtoffer zijn geweest van zulke therapie.

Al in 2019 stemde een meerderheid van de Kamer voor een verbod, en voor een onderzoek naar het aantal organisaties dat in Nederland ‘homogenezing’ aanbiedt. Het onderzoek kwam er, maar het wetsvoorstel niet.

Indiener Vera Bergkamp (D66): “De motie is eigenlijk niet uitgevoerd.” Daarom diende ze nu “op de valreep” nog een motie in, deze keer met een datum eraan vast, een concretere vraag en het verzoek voor een meldpunt. “Soms moet je als Kamer aangeven: dit is ons menens. Juist omdat het zo schadelijk is.”

Uit het onderzoek in opdracht van de Tweede Kamer kwam in de zomer van 2020 naar voren dat naar schatting vijftien personen en organisaties in Nederland ‘homogenezing’ aanbieden. Die therapie had voor betrokkenen “schadelijke gevolgen”, aldus het rapport.

In de nieuwe motie staat dat het verlenen van homogenezings- en conversietherapie aan minderjarigen en kwetsbare volwassenen strafbaar moet worden, maar ook het openlijk aanbieden en werven voor zulke therapie.

Lees ook:

D66 en PvdA: ‘homogenezing’ aanbieden is kindermishandeling

D66 en de PvdA gaan in de Tweede Kamer steun mobiliseren voor een onafhankelijk onderzoek naar het aanbieden van zogenaamde ‘conversietherapieën’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden