Huren

Kamer steunt SP-motie om sociale huren te bevriezen, ook VVD

DEN HAAG - Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede Kamer  Beeld ANP
DEN HAAG - Lilian Marijnissen (SP) in de Tweede KamerBeeld ANP
Redactie Trouw

De VVD heeft dinsdag opeens voor een motie gestemd om de huren van sociale woningen dit jaar te bevriezen. Een oproep hiertoe aan het kabinet van de SP, GroenLinks en PvdA kreeg daardoor steun van een ruim meerderheid in de Tweede Kamer. Tot nu toe waren de liberalen altijd tegen zo’n voorstel. De koerswijziging valt slecht bij coalitiegenoot CDA.

“Platter en opportunistischer krijg je het niet”, twittert CDA-Kamerlid Julius Terpstra. “Tientallen keren stemde de VVD, terecht, tegen huurbevriezing. Maatwerk is de oplossing voor huurders in de knel. We moeten juist meer bouwen! Nu een maand voor de verkiezingen stemt de VVD plots voor huurbevriezing.”

SP-Tweede kamerlid Sandra Beckerman had de motie ingediend tijdens een debat over de beperking van de huurstijging in de private sector, een initiatief van de PvdA dat eveneens is aangenomen. Beckerman verwees vorige week naar een stemwijzer die premier Mark Rutte had ingevuld, waarin hij had aangegeven dat hij voor de bevriezing van de sociale huren is. Beckerman probeerde VVD-collega Daniël Koerhuis daarop over te halen voor haar motie te stemmen.

De SP wijst erop dat huurders van corporatiewoningen in 2020 een huurstijging van gemiddeld 2,7 procent hadden gekregen. Het liefst wil de partij een huurverlaging.

Vorig jaar probeerde de SP in de Eerste Kamer ook de huren in de sociale sector te bevriezen. Een meerderheid in de senaat steunde dat voorstel maar minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die over het woonbeleid gaat, weigerde dat te doen. Ze wilde wel huurders helpen die financieel in de knel kwamen en een eenmalige huurverlaging voor mensen in de sociale sector die relatief een te hoge huur betalen. Die wet werd breed gesteund, ook door de VVD.

Een VVD-woordvoerder begrijpt de verwondering over de steun niet en zegt dat de motie in lijn is met het verkiezingsprogramma. Daarin wordt aangedrongen op lagere en passende huren voor mensen in de sociale huursector.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden