Referendum

Kamer stemt in met wetsvoorstel bindend referendum

Kamerlid Renske Leijten (SP) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het voorstel van de invoering van een bindend correctief referendum. Beeld ANP
Kamerlid Renske Leijten (SP) tijdens een debat in de Tweede Kamer over het voorstel van de invoering van een bindend correctief referendum.Beeld ANP

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van de SP voor een bindend correctief referendum. De wens van de VVD en ChristenUnie om een zogeheten uitkomstdrempel voor de geldigheid van het referendum in de Grondwet op te nemen, kwam niet door de Kamer.

ANP

Beide coalitiepartijen wilden in de Grondwet opnemen dat de uitkomst van een bindend correctief referendum pas geldig is als een meerderheid (de helft plus een) van het aantal kiezers dat bij de meest recente Tweede Kamerverkiezingen zijn stem heeft uitgebracht, aan het referendum heeft deelgenomen. Op basis van de laatste Kamerverkiezingen zou de uitkomstdrempel op 39,36 procent uitkomen. Een wijzigingsvoorstel is door een Kamermeerderheid verworpen.

SP-Kamerlid Renske Leijten, Initiatiefnemer van het wetsvoorstel, wil de hoogte van een uitkomstdrempel niet in de Grondwet, maar pas later in een uitvoeringswet vastleggen. De drempel is op die manier makkelijker te verhogen of verlagen dan wanneer deze in de Grondwet staat.

Drie van de vier coalitiepartijen, VVD, CDA en ChristenUnie, stemden tegen het wetsvoorstel. D66 stemde voor.

Grondwetswijziging

Met het akkoord van de Tweede Kamer is dinsdag voor de vijfde keer de eerste drempel beslecht om een referendum mogelijk te maken. Als ook de Eerste Kamer later instemt met het wetsvoorstel, wordt de wet na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen opnieuw ingediend. Dan is in beide Kamers tweederdemeerderheid nodig, omdat het om een grondwetswijziging gaat.

Het voorstel werd dinsdag gesteund door 86 van de 150 Kamerleden. Dat is bij de huidige verhoudingen in de Tweede Kamer niet genoeg voor een tweederdemeerderheid, maar die zullen bij de verkiezingen mogelijk nog veranderen.

In een bindend correctief referendum kunnen Nederlanders zich uitspreken over een wet die de Tweede en Eerste Kamer hebben aangenomen, maar nog niet is ingevoerd. Vier keer eerder sneuvelden wetsvoorstellen tot een bindend correctief referendum, de laatste in juli vorig jaar. Tussen 1996 en 2017 sneuvelden er al drie.

Lees ook:

SP-Kamerlid Renske Leijten wakkert het debat over het correctief referendum weer eens aan

De SP probeert het correctief referendum nieuw leven in te blazen. In de Tweede Kamer zit de discussie daarover meteen weer muurvast.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden