Uitkering

Kabinet wordt minder streng voor mensen in de bijstand

Carola Schouten, minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen. Beeld ANP
Carola Schouten, minister voor armoedebeleid, participatie en pensioenen.Beeld ANP

Het kabinet wil minder strenge regels voor mensen in de bijstand. In de toekomst moeten zij giften kunnen ontvangen of wat kunnen bijverdienen, zonder dat dit direct gevolgen heeft voor hun uitkering.

ANP

Bijstandsgerechtigden moeten aan te veel verplichtingen voldoen, vindt minister Carola Schouten voor armoedebestrijding. Ze vindt dat hulp van familie of vrienden nu al snel wordt ‘afgestraft’ met een korting op de uitkering. Ze noemt het een ‘boete op compassie’.

De problemen die mensen in de bijstand nu ervaren met hulp komen volgens de minister onder andere door de zogeheten Participatiewet. Deze wet moet ervoor zorgen dat iedereen die het niet zelfstandig redt op de arbeidsmarkt financiële steun krijgt vanuit de gemeente. Om aanspraak te maken op het geld moet je echter aan veel voorwaarden voldoen.

Volgens het ministerie van sociale zaken wordt de wet regelmatig streng uitgelegd. Uit een onderzoek van het ministerie blijkt dat dat de wet hardvochtig is en mensen in de knel brengt. Volgens onderzoekers moet er meer worden gedaan dan het versoepelen van de participatie wet, bijvoorbeeld een herziening van het toeslagenstelsel.

Lees ook:

Minister Schouten (Armoedebeleid) zoekt de grenzen van de privacywet op. ‘Ik doe dit om mensen te helpen’

Mogen instanties persoonsgegevens delen als ze op zoek zijn naar mensen die recht hebben op financiële hulp? Zo’n uitwisseling ligt gevoelig en botst met privacyregels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden