PFAS

Kabinet wil nieuwe norm voor vervuilde grond

Arnold Tuytel en Klaas Kooiker voorzitters van Stichting Grond in Verzet dat woensdag naar het Malieveld wil om te protesteren tegen de PFAS en stikstofwetgeving.  Beeld ANP
Arnold Tuytel en Klaas Kooiker voorzitters van Stichting Grond in Verzet dat woensdag naar het Malieveld wil om te protesteren tegen de PFAS en stikstofwetgeving.Beeld ANP

Het kabinet laat onderzoeken of er een nieuwe landelijke norm voor PFAS, een verzamelterm voor bepaalde chemische stoffen in de grond, kan worden ingesteld. De problemen die zijn ontstaan door de huidige strenge normen, moeten daarmee deels worden opgelost.

Redactie

Net als bij de stikstofproblematiek dreigt de strenge norm voor poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) voor een impasse te zorgen. Het gaat om onder meer GenX en PFOA, door de mens gemaakte stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn.

Een landelijke 'achtergrondwaarde' moet ervoor zorgen dat er meer ruimte komt om grond te verplaatsen, stelt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). Het gaat om landbouw- en natuurgrond. Hierbij geldt momenteel dat de bodem niet viezer mag worden door het verplaatsen van grond. Als onbekend is hoe hoog de concentratie PFAS is in de grond, geldt de laagst meetbare norm van 0,1 microgram PFAS per kilo.

‘Uit voorzorg’ en ‘op basis van de wet’ legde het kabinet in juli dit jaar deze strenge PFAS-normen vast. Nu wil Van Veldhoven ‘zo snel mogelijk van de 0.1-grens af, binnen de veilige ruimte die er is’. Een nieuwe landelijke norm moet daarbij helpen. Bedrijven hoeven er dan alleen alleen voor te zorgen dat de concentratie PFAS per kilo in de grond niet hoger wordt dan deze norm.

De staatssecretaris heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gevraagd met spoed onderzoek te doen naar zo'n waarde, op basis van recente metingen. De nieuwe norm moet uiterlijk per 1 december van dit jaar ingaan.

In het kader dat Van Veldhoven heeft opgesteld, geldt een hoger maximum voor de woningbouw en de industrie: 7 microgram per kilo voor PFOA en 3 microgram voor overige PFAS. De nieuwe achtergrondwaarde geldt dan ook niet voor deze sectoren.

Werkgevers blij

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn als 2 van de 40 organisaties die te hoop liepen tegen de PFAS-norm blij met de aankondiging. "Wel is het zaak goed te kijken maar de termijn waarop het RIVM kan komen met de nieuwe kaders voor PFAS", zo melden ze in een verklaring. Ze wijzen erop dat december mogelijk al te laat komt voor sommige ondernemingen die in de problemen zijn gekomen door de norm.

De PFAS-norm is samen met de stikstofimpasse reden voor de bouwsector om in navolging van de boeren woensdag ‘met zwaar materieel’ naar het Malieveld te gaan. Wat het kabinetsonderzoek betekent voor dit protest is nog niet bekend.

Lees ook:

Door PFAS staan honderden bedrijven op omvallen

PFAS, een verzameling van chemische stoffen, legt op grote schaal bedrijven stil; baggeraars, grondverkopers, hoveniers en ook de bouw- en transportsector hebben een groot probleem.

Minister: Waarschuwingen over stikstofbeleid werden niet genegeerd

Minister Schouten is meermalen gewaarschuwd over haar stikstofbeleid. Ze ontkent dat ze signalen negeerde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden