Nieuwbouw

Kabinet wil meer nieuwe woningen, maar het worden er juist 10 procent minder

Prefab onderdelen voor woningen op het terrein van een woningfabriek in Heerenveen. Beeld ANP
Prefab onderdelen voor woningen op het terrein van een woningfabriek in Heerenveen.Beeld ANP

Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting wil dat er tot 2030 900.000 woningen worden gebouwd. Maar de komende twee jaar daalt het aantal nieuwe woningen, zegt het Economisch Instituut voor de Bouw.

ANP / Redactie Trouw

De productie van nieuwbouwhuizen daalt de komende twee jaar met 10 procent, verwacht het Economisch Instituut voor de Bouw. Volgens het onderzoeksbureau raken daarmee de ambities van het kabinet ‘verder uit beeld’.

De totale bouwproductie daalt dit jaar met 1 procent, en in 2024 met nog eens 2 procent. Dat de daling van de totale bouwproductie niet zo groot is, komt omdat bouwbedrijven veel werk hebben aan het verduurzamen van huizen. Daarin zit de komende jaren nog wel groei.

De afgelopen jaren groeide de bouw nog. Minister Hugo de Jonge van volkshuisvesting wilde het bouwtempo de komende jaren verder opvoeren. Op termijn zouden er jaarlijks 100.000 woningen bij moeten komen, tot een totaal van 900.000 woningen in 2030.

Bouwmaterialen zijn duurder, rentes hoger

Dat het nieuwbouwtempo afneemt, komt volgens Taco van Hoek van het onderzoeksbureau vooral door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. Daardoor zijn de rentes gestegen en zijn bouwmaterialen duurder. Bovendien wordt volgens Van Hoek steeds vaker op relatief lastige locaties in de binnenstad gebouwd, waar extra kosten zijn, bijvoorbeeld voor het omleggen van een tramrails.

Minister Hugo de Jonge (midden) tijdens een bezoek aan een woningfabriek. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (midden) tijdens een bezoek aan een woningfabriek.Beeld ANP

Daarnaast haalde in november de rechter een streep door de vrijstelling van de stikstofregels die gold voor de bouw, maar dat speelt volgens Van Hoek waarschijnlijk een kleinere rol.

Bouwlocaties zijn nog het probleem

De verwachting van Van Hoek en zijn collega’s hóeft niet uit te komen, stelt Martin van Rijn. Hij is voorzitter van Aedes, de koepel van woningcorporaties. De corporaties staan volgens hem klaar om hun nieuwbouwproductie te verhogen. “Als er betaalbare bouwgrond is en er geschikte locaties zijn, kunnen wij aan de slag.”

Bouwlocaties zijn volgens Van Rijn nu het probleem, vanwege de grondprijs. Eigenaren moeten volgens hem genoegen nemen met een minder hoge opbrengst. “Het is woningcrisis, de urgentie is hoog, het kan niet zo zijn dat bouwlocaties ongebruikt blijven liggen omdat er nu even wat minder rendement te behalen is”, zegt Van Rijn.

Hij vindt ook dat de minister meer mag ingrijpen in de bouwmarkt. “Wie nu niet wil bouwen, laat zijn beurt voorbijgaan. Woningcorporaties zitten te springen om die locaties. We mogen al die mensen die geen betaalbaar huis kunnen vinden niet in de kou laten staan.”

Lees ook:

Zijn de woonplannen van minister De Jonge wel uit te voeren?

900.000 nieuwe woningen wil minister Hugo de Jonge bouwen tot 2030. Maar is dat wel haalbaar?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden