null

Hotel Albergen

Kabinet wil gemeente passeren: vergunning voor asielopvang in hotel

Beeld AH

Het kabinet is van plan voor het eerst een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord met de gemeente. Het gaat om een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen. Overleg met die gemeente leidde nog niet tot een akkoord, meldt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) aan de Tweede Kamer.

ANP

Daarom passeert het kabinet de gemeente, door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming te geven om daar asielzoekers op te vangen, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In het hotel kunnen nu 80 gasten terecht. “In potentie” kunnen er driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft het hotel al gekocht.

Na de aankondiging werd er gedemonstreerd in Tubbergen. Honderden mensen verzamelden zich voor Landhotel ‘t Elshuys, meldt Tubantia. Het zijn vooral jongeren die zich hebben verzameld voor het hotel. Een deel lijkt minderjarig. Het algemene geluid van de mensen die zich voor het hotel hebben verzameld is dat er daar geen plaats is voor asielzoekers. Ook vinden de aanwezigen de manier waarop het kabinet dit besluit erdoor wil drukken onacceptabel.

Een deel van de aanwezigen bevestigde een protestbord aan de gevel bij de ingang van het hotel. Toen het bord eenmaal hing, steeg een luid gejuich op vanuit de menigte. Twee aanwezige agenten grepen niet in.

Weigergemeenten

Van der Burg maakte precies een week geleden bekend dat ‘weigergemeenten’ door het kabinet terzijde zullen worden geschoven als zij geen vergunning willen verlenen om een gebouw voor asielopvang te bestemmen. Dat doet hij nu. Tubbergen wil de bestemming van het hotel niet wijzigen. Via een zogeheten omgevingsvergunning gaat het kabinet dit toch doen.

“De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten”, schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het gaat volgens hem om “een eerste stap, waarna ook meerdere locaties in andere gemeenten zullen volgen”. Vorige week zei Van der Burg al in gesprek te zijn met twee gemeenten. In totaal zou het gaan om zo’n duizend opvangplekken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden