Nog een prik

Kabinet volgt advies: zeventigplussers en kwetsbaren krijgen tweede booster

60-plussers bij aankomst in een GGD vaccinatie locatie voor hun boosterprik.  Beeld ANP
60-plussers bij aankomst in een GGD vaccinatie locatie voor hun boosterprik.Beeld ANP

Zeventigplussers en mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen vanaf zaterdag een extra coronaprik aangeboden.

Johan van Heerde

Mensen van zeventig jaar en ouder of met een kwetsbare gezondheid krijgen een tweede boostervaccinatie tegen het coronavirus aangeboden. Dat maakte minister Ernst Kuipers van volksgezondheid donderdag bekend. Kuipers volgt daarmee een recent advies van de Gezondheidsraad op. Alleen deze specifieke groepen krijgen een extra booster aangeboden, andere volwassenen vooralsnog niet.

De uitnodiging voor een tweede booster valt vanaf 26 februari op de mat bij mensen die ervoor in aanmerking komen. Ook kan men vanaf dan online een afspraak maken. Naast zeventigplussers krijgen ook bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis een uitnodiging, zoals de Gezondheidsraad al adviseerde.

Het ministerie neemt afscheid van de term ‘boosterprik’, zo meldt het. Vanaf nu spreekt het van een ‘herhaalprik tegen corona’, afgekort ‘coronaprik.’ Het advies van de Gezondheidsraad is om die herhaalprik alleen te geven aan mensen bij wie het risico op ernstige ziekte of zelfs overlijden door corona het grootst is.

De gezondheidswinst is gering

Het aanbieden van de extra prik is deels uit voorzorg. De Gezondheidsraad constateerde vorige week dat bescherming door vaccinatie na verloop van tijd afneemt en kwetsbare groepen nog altijd een groter risico lopen op ernstige ziekte. Ook lopen zij met het oog op de versoepelingen meer kans op een infectie.

Sinds eind november kregen volwassenen in Nederland een eerste booster aangeboden, van oud naar jong. Ook in de verpleeghuizen begon men meteen met zetten. De grootste bereidheid om deze vaccinatie te halen was onder mensen tussen de zeventig en negentig jaar, met een boostervaccinatiegraad van ongeveer 94 procent, vergeleken met 61 procent in de gehele volwassen bevolking.

Voor de meeste volwassenen zag de Gezondheidsraad geen reden om een tweede booster aan te bieden. De omikronvariant is minder ziekmakend waardoor de verwachte gezondheidswinst voor gezonde volwassenen met eerdere inentingen – waaronder een booster – gering is, aldus de Raad.

Lees ook:

Zij willen met Janssen boosteren, maar dat mag niet. ‘Gun ons deze vrijheid’

Een groep in de samenleving ontvangt liever het Janssenvaccin dan een mRNA-vaccin als booster. Dat vaccin werkt ook en is veilig, maar wordt niet beschikbaar gesteld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden