Kabinet vindt alternatief voor hoger beroep tegen Groningers

Een gestutte woning in Overschild. Het gebied wordt geplaagd door aardbevingen als gevolg van de jarenlange gaswinning. Beeld ANP
Een gestutte woning in Overschild. Het gebied wordt geplaagd door aardbevingen als gevolg van de jarenlange gaswinning.Beeld ANP

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) gaat in principe niet meer in hoger beroep tegen Groningers met aardbevingsschade. In plaats daarvan gaat de overheidsorganisatie de rechter om een ‘prejudiciële uitspraak’ vragen.

ANP

Dat moet ertoe leiden dat de overheid minder lang tegenover Groningers staat. Als zo’n uitspraak niet mogelijk is, kan het IMG alsnog in beroep.

Als Groningers “schade hebben, in bezwaar zijn gegaan en ook nog een rechtszaak hebben gevoerd én gewonnen - dan vind ik niet dat een overheid nog eens in hoger beroep moet”, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Hans Vijlbrief op Twitter.

Met zo’n prejudiciële uitspraak geeft de rechter uitleg over de geldende regels. Daardoor heeft het geen financiële gevolgen voor de bewoners, ook niet als de hogere rechter het IMG gelijk geeft.

Voor de acht bekende schrijnende gevallen waarin het IMG al in hoger beroep is gegaan, hoeven bewoners de schadevergoeding die zij al hebben ontvangen niet terug te betalen. Ook niet als het IMG gelijk krijgt in het hoger beroep.

De ingreep is de eerste maatregel van het kabinet sinds de publicatie van het glasharde enquêterapport over de gaswinning in Groningen.

Lees ook:
‘Ik zou het verbijsterend vinden als de politiek geen conclusies verbindt aan het rapport’

Trek de versterkingsoperatie in Groningen los van de politieke afrekening, zegt hoogleraar Tom Postmes. ‘Als de regering nu niet opstapt, wanneer dan wel?’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden