Politiek

Kabinet versoepelt asielprocedure voor Afghaanse tolken

Staatssecretaris van asielzaken Ankie Broekers-Knol versoepelt de asielprocedure voor tolken die in Afghanistan voor buitenlandse militaire missies hebben gewerkt. Beeld ANP

Het kabinet versoepelt de asielprocedure voor tolken die in Afghanistan voor buitenlandse militaire missies hebben gewerkt. 

Staatssecretaris van asielzaken Ankie Broekers-Knol komt daarmee tegemoet aan een breed gedeelde wens in de Tweede Kamer. Partijen maken zich zorgen over tolken die het doelwit zijn van wraakacties van de taliban, nadat ze westerse militairen hebben geholpen.

De tolken worden voortaan gezien als een ‘systematisch vervolgde groep’. Iemand die daartoe behoord krijgt automatisch asiel, tenzij de persoon al eerder asiel in een ander Europees land heeft aangevraagd of verdacht wordt van oorlogsmisdrijven. Tot nu toe moesten Afghaanse tolken nog aantonen dat zij specifiek risico liepen om voor een asielstatus in aanmerking te komen, bijvoorbeeld door te laten zien dat ze bedreigingen hadden ontvangen.

Asielverzoek afgewezen

Dat lukte niet altijd. In oktober interviewde deze krant bijvoorbeeld een Afghaanse tolk wiens asielverzoek door de IND was afgewezen. Hij zei dat hij was ontkomen aan gewapende mannen die hem probeerden te doden, maar de Nederlandse autoriteiten vonden het ongeloofwaardig dat één man een hele groep aanvallers van zich af zou kunnen schudden.

De omgang met tolken zorgt al jaren voor discussie. In 2014 beloofde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven samen met defensieminister Jeanine Hennis al ‘maatwerk’ voor tolken die nog in Afghanistan zaten en voor het Nederlandse leger hadden gewerkt. In augustus liet minister van defensie Ank Bijleveld een bedreigde tolk met zijn gezin overvliegen uit Afghanistan. Bij toekomstige missies wil Nederland met tolken afspreken dat zij beschermd worden als hun veiligheid gevaar loopt.

Lees ook: 

‘Ik was een tolk in Afghanistan. Geen spion.’

Sarajuddin Farhad werkte jarenlang voor de internationale troepen in Afghanistan en vluchtte in 2015 naar Nederland. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden