Regeling

Kabinet trekt de portemonnee voor nertsenfokkers

Medewerkers van de NVWA zijn bezig met het ruimen van nertsen op een met het coronavirus besmette nertsenfokkerij.Beeld ANP

Ter compensatie van gederfde inkomsten trekt het kabinet 150 miljoen euro uit voor nertsenhouders.

Het kabinet reserveert 150 miljoen euro ter compensatie van nertsenfokkers. De nertsenfokkerij is vanaf begin volgend jaar verboden. De sluiting van de sector is drie jaar naar voren gehaald, vanwege het grote aantal coronabesmettingen op nertsenhouderijen.

Het kabinet maakte dit gisteren bekend. Onlangs ging de wet die de nertsenfokkerij moet beëindigen naar de Tweede Kamer, die zal er binnenkort over debatteren.

Europese regels verplichten overheden om ondernemers wier eigendom wordt afgenomen, financieel te compenseren. Die regel gaat volgens het ministerie van landbouw op voor de nertsenfokkerij.

Het kabinet trekt het geld uit ter compensatie van gederfde inkomsten, als vergoeding voor de overbrugging naar ander werk voor de ondernemer en werknemers en als vergoeding van het waardeverlies van fokteven, de vrouwtjesdieren. Die moeten nu immers ook afgemaakt worden, omdat zij niet geëxporteerd kunnen worden naar landen waar nog wel nertsen gefokt worden. Sinds de corona-uitbraak geldt een vervoersverbod voor nertsen.

Een sloop- en ombouwregeling

De nertsenhouders krijgen niet al hun waardeverlies gecompenseerd. Er gaat zo’n 15 procent van het te ontvangen bedrag af vanwege het ondernemersrisico. Een gemiddeld bedrijf met vierduizend fokteven zou volgens het ministerie tussen de 481.000 en 646.000 euro ontvangen. Dat is ervan afhankelijk of het bedrijf volledig gezond is, en of er nog dieren aanwezig zijn op het bedrijf. Als een bedrijf dat leegstaat kan aantonen dat het van plan was om nieuwe dieren te nemen, kan het ook compensatie krijgen.

Binnenkort komt er een sloop- en ombouwregeling, zodat de nertsenhouders een nieuw functie of het afbreken van hun boerderijen kunnen financieren.

Afgelopen zomer werd besloten de definitieve sluiting van de nertsenfokkerij die voor 2024 was afgesproken, drie jaar naar voren te halen, nadat het ene na het andere bedrijf te maken kreeg met coronabesmettingen. Inmiddels is op 69 van de ongeveer 120 bedrijven het virus aangetroffen, die boerderijen zijn geruimd.

Op dit moment zijn de meeste nertsenhouders hun dieren voor de laatste keer aan het doden om ze te villen. Als de wet om de nertsenfokkerij te beëindigen door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, hebben de ondernemers nog dertien dagen om ook hun laatste dieren af te maken.

Lees ook:

De nertsenhouderijen moeten dicht, maar hoe konden zovéél nertsen besmet raken?

Er komt per maart volgend jaar een definitief einde aan de nertsenhouderij in Nederland. Intussen speelt de vraag: hoe kunnen zovéél farms met corona zijn besmet?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden