Zorgpersoneel

Kabinet: structurele loonsverhoging voor zorgmedewerkers niet mogelijk

Tamara van Ark, Hugo de Jonge  en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Tamara van Ark, Hugo de Jonge en premier Mark Rutte in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Het kabinet gaat dit jaar geen structurele loonsverhoging geven aan zorgmedewerkers. Dat schrijven ministers Tamara van Ark (medische zorg en sport) en Hugo de Jonge (volksgezondheid, welzijn en sport) en staatssecretaris Paul Blokhuis (volksgezondheid, welzijn en sport) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens het kabinet is er geen geld beschikbaar voor een loonsverhoging. “Gegeven de economische ontwikkelingen en onzekerheden ziet het kabinet op dit moment geen ruimte voor een structurele loonsverhoging voor alle medewerkers in de zorg, boven op de ruimte die reeds extra wordt gegeven.”

De bewindslieden verwijzen in de brief naar de meest recente raming van het Centraal Planbureau (CBP), dat dit jaar een economische krimp van 5,1 procent verwacht. Bovendien liggen de lonen volgens de bewindslieden op peil. Ze zijn de afgelopen jaren meegegroeid met de markt en cao’s in de zorg laten ook voor 2020 en 2021 “serieuze loonstijgingen” zien.

Wel waardeert het kabinet de inzet van medewerkers, zo is te lezen in de brief. “Er is grote waardering voor de enorme en onmisbare inspanning van zorgprofessionals in deze coronaperiode. Deze periode is ook vaak psychisch belastend. Daarom bieden we mentale ondersteuning en is er de komende periode bij zowel het opstarten van de reguliere zorg als covidzorg extra aandacht voor draagkracht van medewerkers.”

Vandaag stemming in de Tweede Kamer

De Tweede Kamer stemt vandaag over een voorstel van PVV-voorman Geert Wilders voor hogere salarissen voor zorgmedewerkers. Wilders wilde dat vorige week al, maar Kamerleden van de coalitie blokkeerden een hoofdelijke stemming.

De gemoederen liepen vorige week hoog op, nadat PVV-voorman Geert Wilders een hoofdelijke stemming had aangevraagd over zijn voorstel. Er waren meer leden van de oppositie dan de coalitie in de Kamer aanwezig, waardoor de motie het zou hebben gehaald. Bij eerdere stemmingen over een vergelijkbaar voorstel, waarbij alle 150 Kamerleden aanwezig waren eindigde de stemming in een gelijke uitslag, waardoor het niet werd aangenomen.

Oppositiepartijen GroenLinks, PVV, PvdA en SP lieten gisteren weten aanstaande dinsdag opnieuw te willen debatteren over de door hen gewenste salarisverhoging voor werknemers in de zorg. Of de Kamer na het debat van vandaag opnieuw terugkomt van het reces is de vraag: als de hele oppositie het verzoek steunt, moet nog ten minste één coalitiepartij hetzelfde doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden