Cao
Kabinet schrapt nulurencontract; meer zekerheid voor werknemers en stagiairs
Het kabinet zet een streep door onzekere oproepcontracten, zoals het nulurencontract. De Tweede Kamer vraagt aan het kabinet om ook stagevergoedingen voor studenten op te nemen in de cao.
In plaats van het nulurencontract komt een nader uit te werken basiscontract, dat werknemers meer zekerheid geeft over zaken als inkomen en werktijden. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.
Volgens Van Gennip is het belangrijk voor de economische zelfstandigheid van werknemers belangrijk om vooraf te weten wanneer zij beschikbaar moeten zijn voor werk. Alleen dan hebben zij de gelegenheid om bijvoorbeeld een tweede baan te nemen waarmee zij wellicht wel rond kunnen komen. Een uitzondering blijft bestaan voor scholieren en studenten.
Het kabinet werkt aan een grondige hervorming van de arbeidsmarkt. Flexibel werk blijft mogelijk, maar uitgangspunt wordt “dat structureel werk in principe wordt georganiseerd op basis van arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd”. Daarmee volgt het kabinet adviezen van de commissie-Borstlap, die onderzoek deed naar arbeidsrelaties, en van de Sociaal-Economische Raad (SER).
Stagevergoedingen in de cao
De Tweede Kamer vraagt het kabinet om stagevergoedingen voor studenten op te nemen in de cao. Daarover moet het kabinet afspraken maken met studentenvakbonden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven.
Een motie daartoe van GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en DENK werd dinsdag door de Tweede Kamer aangenomen. De stagevergoeding moet in ieder geval de onkosten dekken die studenten voor hun stage maken. De Kamer verzoekt het kabinet eerst te kijken naar een minimale stagevergoeding voor mbo-studenten.
Onderzoek in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wees eerder uit dat vier op de tien hbo- en universitair studenten geen stagevergoeding ontvangen. Ook heeft een op de vier studenten het gevoel te worden ingezet als normale werknemer. Toch krijgen zij daar geen eerlijke vergoeding voor.
Lees ook:
Gebrek aan werkzekerheid ondermijnt de zo goed ogende economie
Achter zonnige cijfers gaat een ontluisterende werkelijkheid schuil: scheefgroei in werkzekerheid en inkomen.