Coronacrisis

Kabinet grijpt in. Dit kunnen we verwachten van de persconferentie

Premier Mark Rutte (L) en minister Hugo de Jonge van volksgezondheid tijdens een persconferentie over de huidige stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland.Beeld ANP

Premier Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge houden maandagavond opnieuw een persconferentie over de coronacrisis, eerder dan werd verwacht. Welke nieuwe maatregelen zouden er op stapel kunnen staan?

Eerder dan gepland praten premier Mark Rutte en minister van volksgezondheid Hugo de Jonge het land vanavond bij over de stand van zaken omtrent het coronavirus in Nederland. Nieuwe maatregelen zijn onvermijdelijk. Het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) schatten de situatie zo ernstig in dat de persconferentie geen dag langer kan wachten. Volgens persbureau ANP zal waarschijnlijk geen publiek meer worden toegestaan bij sportwedstrijden, en moeten horecagelegenheden in heel het land straks om tien uur de deuren sluiten. 

Dat de maatregelen landelijk zullen gelden is opvallend, omdat het beleid van het kabinet er tot nu toe op gericht was om beperkingen zoveel mogelijk lokaal in te voeren. Op die manier moesten brandhaarden worden aangepakt, zonder het hele land tot stilstand te brengen. Toen tien dagen geleden werd aangekondigd dat horeca in de Randstad voortaan om één uur 's nachts dicht moest zijn gold dat nadrukkelijk nog slechts voor de zes veiligheidsregio's waar de besmettingen het snelst opliepen. Sinds zondag is die maatregel ook van kracht in acht andere regio’s, waaronder Zaanstreek-Waterland en Brabant-Noord.

Aantal coronabesmettingen stijgt met 2914, grootste stijging in Rotterdam-Rijnmond

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus is tussen zondagochtend en maandagochtend met 2914 toegenomen, voor zover bekend. Dat zijn er minder dan in de 24 uur tot zondagochtend, toen er 2995 gevallen werden gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de afgelopen zeven dagen zijn zo’n 18.500 mensen positief getest op het virus.

Het RIVM registreerde de afgelopen 24 uur zes sterfgevallen. Bij het instituut zijn nu 6380 mensen bekend die zijn overleden aan Covid-19. Het aantal mensen dat met het virus is opgenomen in het ziekenhuis, nam met 38 toe. Dat is er een meer dan zondagochtend bekend werd gemaakt en het hoogste aantal opnames sinds half mei. Dat wil niet zeggen dat die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden of opgenomen, omdat zulke gegevens soms wat later worden verwerkt.

In de regio Rotterdam-Rijnmond nam het aantal geregistreerde besmettingen het meest toe, met 432. Daarvan werden 272 gevallen in Rotterdam vastgesteld. In de regio Haaglanden nam het aantal geregistreerde besmettingen met 357 toe en in Amsterdam-Amstelland met 284. In de provincie Utrecht werden 240 mensen positief getest. Dat is de grootste toename sinds het begin van de pandemie.

Meer besmettingen buiten de Randstad

Voor het weekend zei Rutte nog dat hij het OMT had gevraagd om advies over hoe om te gaan met de hoge besmettingscijfers in de Randstad, en dan vooral in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag. Mogelijk dus dat voor de grote steden in het westen van het land strengere maatregelen zullen blijven gelden dan in de rest van Nederland. 

Toch kiest het kabinet nu ook voor nieuwe landelijke regels, want inmiddels grijpt het virus ook buiten de Randstad verder om zich heen. In 351 van de 355 Nederlandse gemeenten werden de afgelopen week nieuwe besmettingen gemeld. In totaal kwamen er dit weekend 5772 coronagevallen bij. 617 patiënten liggen momenteel in het ziekenhuis met het virus.

Door landelijk weer meer regie te nemen geeft het kabinet gehoord aan de oproep van veel burgemeesters, onder wie burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Hij zei afgelopen week al dat het wat hem betreft weer tijd was voor nationaal geldende coronamaatregelen. “Als je ziet dat er nog acht ‘zorgelijke regio’s’ bijkomen, en dat de meeste grote steden in die regio’s vallen, dan is de vraag: wat blijft er nog over van de regionale benadering?”, zei Aboutaleb tegen RTV Rijnmond.

Sportevenementen

Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, pleitte de afgelopen dagen voor drastischer maatregelen. In het programma Spraakmakers van Radio 1 zei hij maandagochtend dat daarbij bijvoorbeeld kon worden gedacht aan het verkleinen van de toegestane groepsgrootte. Ook het niet langer toestaan van publiek bij sportevenementen noemde hij als optie, net als het invoeren van een mondkapjesplicht in publiek toegankelijke ruimtes. 

“Wat we allemaal niet willen is weer een complete lockdown”, zei Kuipers op de radio. “Maar een beperkte maatregel zal ongetwijfeld ook niet voldoende zijn. Alleen maar zeggen: restaurants moeten voortaan om tien uur dicht, dat zal het verschil niet maken.”

Veiligheidsberaad

Nog voor het kabinet maandagavond de nieuwe maatregelen bekendmaakt, zullen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's maandagmiddag in Utrecht bijeenkomen om te spreken over de snel oplopende coronabesmettingen. Ze gaan het onder meer hebben over mondkapjes voor mensen met contactberoepen, en over een uitbreiding van de registratieplicht. Mogelijk worden mensen straks,  behalve in de horeca, ook op andere openbare plekken gevraagd hun naam en telefoonnummer achter te laten. Dat moet de GGD dan helpen bij het bron- en contactonderzoek. Hubert Bruls, voorzitter van het veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen verwacht dat de maatregelen in elk geval gaan gelden in de regio's met de hoogste besmettingsgraad, maar het is ook mogelijk dat de regels landelijk worden ingevoerd. 

Lees ook: 

Niet alleen in de Randstad, maar door het hele land stijgt het aantal besmettingen

Het coronavirus verspreidt zich door het hele land. Blijft het bij maatregelen voor de Randstad?

Plots is Haaksbergen een coronahotspot. En dat is even wennen

Iedereen moet zich aan de basale coronaregels houden, waarschuwde de burgemeester van Haaksbergen vrijdag. Nu zijn gemeente een coronahotspot is, is het alle hens aan dek. Maar die regels volgen, dat valt nog niet mee, zo blijkt al snel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden