Zwarte bladzijde

‘Kabinet gaat excuses maken voor slavernijverleden’

Een bezoeker bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Een bezoeker bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in AmsterdamBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Het kabinet gaat in december excuses maken voor het Nederlandse slavernijverleden, bevestigen ingewijden een bericht van RTL Nieuws.

ANP

De verwachting is dat de excuses in december worden aangeboden als het kabinet reageert op het rapport van het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden. Een van de aanbevelingen hieruit is ook om excuses aan te bieden.

Er wordt verder 200 miljoen euro vrijgemaakt voor een bewustzijnsfonds. Hiermee worden bijvoorbeeld lespakketten voor scholen betaald. Ook komt er 27 miljoen euro voor een slavernijmuseum, dat in Amsterdam zal komen.

Het adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden zei afgelopen zomer dat Nederland moet erkennen dat het misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd met de slavenhandel, die voortduurde tot 1863, en daar excuses voor moet maken. Ook moet de overheid volgens het college bereid zijn ‘om dit historische onrecht’ en de langdurige gevolgen daarvan’ te herstellen.

Troonrede

In het regeerakkoord heeft het kabinet al gezegd dat het in 2023 extra aandacht wil besteden aan het slavernijverleden. “We willen meer aandacht geven aan onze gezamenlijke geschiedenis.”

Naar dat herdenkingsjaar in teken van dit slavernijverleden heeft koning Willem-Alexander ook verwezen in zijn laatste troonrede.

Gemengde reacties uit de Kamer

Kamerlid Pim van Strien van de grootste coalitiepartij VVD noemt het ‘waanzin’ dat het kabinet 200 miljoen euro wil uittrekken aan een bewustwordingsfonds over het slavernijverleden. ‘Wat de VVD betreft is dit geen gelopen race’, zegt hij op Twitter. ‘Kamer aan zet’.

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor excuses. Kati Piri van de PvdA reageert opgelucht op het nieuws. ‘Eindelijk komen er excuses voor het slavernijverleden’, schrijft ze. ‘Ongekend wrede praktijken die tot op de dag van vandaag doorwerken in mensenlevens.’

Marieke Koekkoek (Volt) reageert eveneens positief. ‘Als we gezamenlijk het verleden erkennen, kunnen we ook aan een gezamenlijke toekomst bouwen.’ Volgens Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren is het ‘ontzettend belangrijk dat het kabinet eindelijk excuses maakt voor het enorme onrecht dat door Nederland is aangedaan’.

Partijen op de radicaal-rechtse flank zijn tegen excuses. FvD noemt excuses ‘zelfhaat ten top’.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden