UpdateAanhoudingen

Justitie verijdelt terroristische aanslag in Nederland

De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD kreeg begin oktober een tip waarna bewijs tegen de twee mannen werd verzameld.  Beeld ANP
De inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD kreeg begin oktober een tip waarna bewijs tegen de twee mannen werd verzameld.Beeld ANP

Twee terreurverdachten wilden volgens justitie nog voor het einde van het jaar toeslaan in Nederland.

Redactie

De kans op een terreuraanslag in Nederland is nog volop aanwezig. Met die waarschuwing bracht het Openbaar Ministerie dinsdag het nieuws naar buiten dat twee terreurverdachten uit Zoetermeer zijn aangehouden. Volgens justitie wilden de mannen nog voor het einde van het jaar toeslaan met bomvesten en één of meer autobommen.

Hoewel niets bekend is over het beoogde doelwit van de aanslag, was de dreiging volgens het OM zeer serieus. Dat de mannen van 20 en 34 jaar de plannen voor een aanslag niet in daden konden omzetten, is te danken aan een grootschalige infiltratieactie, aldus justitie.

Zoals bij veel terrorismezaken kwam het onderzoek aan het rollen door een tip van de AIVD. Begin oktober liet de inlichtingendienst aan justitie weten dat de mannen een jihadistische aanslag beraamden en dat zij daarbij gebruik wilden maken van explosieven. Ook zouden ze een training willen volgen om met die explosieven te leren omgaan. Tijdens de infiltratieactie die daarop volgde, werd volgens justitie het bewijs gevonden voor die voornemens.

De man van 20 heeft de Nederlandse nationaliteit, die van 34 is geboren in Iran, laat een woordvoerder van het OM weten. Beiden werden maandagmiddag aangehouden, een in zijn huis in Zoetermeer, de andere op straat in Den Haag. Daarbij was de Dienst Speciale Interventies betrokken. Die zwaarbewapende eenheid is speciaal opgeleid voor de aanhouding van terroristen en vuurwapengevaarlijke verdachten.

Een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon

Bij huiszoekingen die volgden, vond de politie geen explosieven of vuurwapens. Wel zat in het plafond van de woning van een van de mannen een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten. Onduidelijk is of dat iets met de vermeende terreurplannen te maken heeft.

De zaak doet denken aan de terreurcel uit Arnhem die sinds september vorig jaar vastzit. Die zes mannen zouden een grote aanslag hebben voorbereid op een evenement in Nederland. Toen ze op zoek gingen naar spullen om voor die aanslag te gebruiken, zag de politie de kans schoon om te infiltreren. Dat leidde uiteindelijk tot de levering van onder meer onklaar gemaakte vuurwapens door de politie aan de terreurcel. Toen de mannen daarmee aan het oefenen waren, werden ze opgepakt.

De rechtszaak tegen de Arnhemse verdachten loopt nog. Wel zorgde de wapenlevering door de politie al voor discussie tijdens voorbereidende zittingen. Volgens de advocaten van de verdachten zou er sprake zijn geweest van uitlokking.

De dreiging is nog onverkort aanwezig

Bij de infiltratieactie in de Zoetermeerse zaak, is het niet gekomen tot een wapenlevering, aldus de woordvoerder van het landelijk parket. Zodra het bewijs van het beramen van een aanslag was verzameld, werden de mannen opgepakt. Het OM spreekt van een ‘zorgvuldig opgezette politieactie’. Overigens staan de Arnhemse en Zoetermeerse zaak voor zover nu bekend helemaal los van elkaar.

Justitie en politie benadrukken verder dat hun optreden ‘te allen tijde’ erop gericht is om een terroristische aanslag te voorkomen. Wel is het volgens hen goed om te beseffen dat de dreiging nog onverkort aanwezig is.

Iets wat ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid bevestigt door het dreigingsniveau al jaren op het één na hoogste niveau te laten. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.

De twee mannen uit Zoetermeer worden momenteel verhoord door de politie. Donderdag worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalt of ze langer vast blijven zitten.

Lees ook

Verdachten uit Arnhem werden al langere tijd in de gaten gehouden

Bleek na hun aanhouding in september.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden