AZC's

Justitie meldt te weinig incidenten asielzoekers

Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Ankie Broekers-Knol, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid tijdens het wekelijks vragenuur in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Er blijken meer incidenten met asielzoekers in opvangcentra dan eerder werd gemeld. Dat heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer laten weten.

Redactie

Door de gebruikte rekenmethode werden vorig jaar circa 5000 asielzoekers in de opvangcentra niet geteld. Daardoor zijn 239 registraties van verdenkingen van misdrijven ook niet geteld, aldus de bewindsvrouw. Onder de gemiste misdrijven zit een poging tot moord of doodslag en twee mensen die worden verdacht van vijf zedendelicten.

De bezetting van de opvangcentra werd steeds op de eerste van de maand gemeten. Maar een asielzoeker die tussen twee peildata in een azc zat, werd daardoor niet meegerekend. De rekenmethode is aangepast waardoor volgens Broekers-Knol geen asielzoekers meer "tussen de peildata doorglippen".

Eerder dit jaar trad haar voorganger Mark Harbers af omdat hij de Kamer onvolledig had geïnformeerd over criminaliteitscijfers onder asielzoekers.

Lees ook:

Verbale agressie treft helft werknemers COA

Ruim de helft van alle medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in de afgelopen twee jaar een of meerdere keren te maken gehad met ongewenst gedrag door bewoners van asielzoekerscentra (azc’s).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden