Oorlogsmisdaden

Justitie eist celstraf van 27 jaar tegen Syrische vluchteling

Als het aan justitie ligt, gaat Ahmed al K. 27 jaar de cel in. Beeld Suzan Hijink
Als het aan justitie ligt, gaat Ahmed al K. 27 jaar de cel in.Beeld Suzan Hijink

In 2012 werd aan de Eufraat een Syrische militair geëxecuteerd. Ahmed al K. wordt hiervoor nu in Nederland berecht. Het OM eist een lange gevangenisstraf.

Isabel Baneke

Het Openbaar Ministerie heeft 27 jaar gevangenisstraf geëist tegen Ahmed al K. De Syrische vluchteling, die in 2014 naar Nederland kwam en met zijn vrouw en zeven kinderen in Kapelle woonde, wordt ervan verdacht lid te zijn geweest van Jabhat al-Nusra, de Syrische tak van al-Qaida. Namens die terroristische organisatie zou Al K. in 2012 bovendien een luitenant-kolonel van het Syrische leger hebben doodgeschoten.

Op 16 juli spreekt de rechter het vonnis uit. Wat de uitspraak ook zal zijn, met deze zaak schrijft de Haagse rechtbank geschiedenis. Niet eerder werd een buitenlander in Nederland vervolgd voor een executie. Al K. wordt berecht via ‘universele rechtsmacht’, een principe dat sinds 2003 geldt en waarmee verdachten van internationale misdrijven zoals oorlogsmisdaden in Nederland worden berecht als zij zich binnen de landsgrenzen bevinden.

Video-opname maakt alle verschil

De strafeis van 27 jaar cel is opvallend hoog. Doorgaans eist justitie een gevangenisstraf van onder de tien jaar tegen jihadisten die verdacht worden van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Vaak ontbreekt het aan bewijs dat de strijders direct betrokken waren bij oorlogsmisdrijven. Het OM moet dan leunen op berichten en afbeeldingen op sociale media, waarin de verdachten verwijzen naar geweld of poseren met een gekruisigd lijk.

Dat is anders in de rechtszaak rond Al K. Er zijn videobeelden gemaakt van de executie op 12 juli 2012. In de rechtszaal was daarop te zien dat de nu 49-jarige Al K. de geboeide militair naar de oevers van de rivier de Eufraat leidt, waar de luitenant-kolonel met 26 kogels om het leven wordt gebracht.

Zelf stelt Al K. dat de verdenkingen zijn gebaseerd op een reeks misverstanden. Hij was tegen zijn zin aanwezig bij de executie, zegt hij, en zou opzettelijk mis hebben geschoten. Maar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) constateerde dat Al K. het slachtoffer minimaal één keer raakte.

Het OM beschuldigt Al K. van een oorlogsmisdrijf. Hij zou na ruim twintig jaar zijn gedeserteerd uit het Syrische regeringsleger, om zich later aan te sluiten bij een strijdgroep tegen de overheid. Volgens justitie heeft Al K. zelfs leiding gegeven aan een groep militanten in Zuidoost-Syrië, die onder de vlag van terreurorganisatie Jabhat al-Nusra opereerde.

Lees ook:

Vluchteling Ahmed al K. bouwde hier een leven op, en wordt nu berecht voor een executie in Syrië

In 2012 werd aan de Eufraat een Syrische militair geëxecuteerd. Ahmed el K. wordt hiervoor nu in Nederland berecht, vrijdag kreeg hij zijn strafeis. Het verhaal van een unieke rechtszaak.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden