NieuwsMisdaad

Justitie betaalt de beloning voor een gouden tip hoogst zelden uit

Een coldcasekalender 2018 in de Penitentiaire Inrichting in Zoetermeer. Beeld ANP
Een coldcasekalender 2018 in de Penitentiaire Inrichting in Zoetermeer.Beeld ANP

Justitie looft fors meer beloningen uit voor gouden tips waarmee ze zware misdrijven kan oplossen. En het bedrag dat zo’n tip oplevert wordt gestaag hoger. Maar het aantal keren er dat daadwerkelijk wordt uitbetaald is heel laag.

ANP

Vorig jaar heeft Justitie zelfs geen enkele keer een beloning gegeven, terwijl er toch 1,3 miljoen euro was gereserveerd voor tips.

“Een bedrag wordt uitgekeerd wanneer een tip leidt tot aanhouding én een oplossing van een strafbaar feit”, laat een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie weten. Een veroordeling is niet nodig voor de uitkering. Het landelijk parket is de budgethouder van de beloningen. Regionale hoofdofficieren dienen daar hun aanvragen in voor beloningen van (zware) strafzaken in hun gebied.

Vanaf 1963 - toen voor het eerst beloningen tot een kleine 3000 euro werden uitgeloofd - tot 2016 werd in enkele tientallen zaken per jaar de hulp van het Nederlandse volk ingeroepen. Vanaf 2016 is dat flink gestegen tot rond de zeventig zaken.

Elke week een cold case

Dat heeft volgens de woordvoerder te maken met de coldcasekalender, die de politie sinds dat jaar in onder meer gevangenissen verspreidt. Iedere kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één. “Het uitloven van een beloning levert meestal publiciteit op en de ervaring leert dat er dan toch altijd weer nieuwe informatie bovenkomt. Een beloning kan mensen over de streep trekken.”

Daarom is opnieuw naar de oude zaken gekeken, zijn beloningen van destijds aangepast (bijvoorbeeld van guldens naar euro’s) en verhoogd, en worden ze uitgeloofd in zaken waarin ze nog niet waren uitgeloofd.

Hoe het kan dat er maar weinig beloningen daadwerkelijk worden uitbetaald, weet de woordvoerder niet precies, daar is geen onderzoek naar gedaan. “Een mogelijke verklaring is dat de oplossing van levensdelicten door de politie in Nederland al erg hoog is”, zegt ze. Pas als de politie er niet uitkomt, wordt de hulp van het publiek ingeroepen. Overigens, benadrukt ze, “iemand die zelf verdachte is, komt niet in aanmerking voor een beloning in de zaak waarover hij informeert.

De hoogste beloningen op dit moment staat op de tip die leidt tot de aanhouding van de voortvluchtige Ridouan T. en Said R.: 100.000 euro per persoon. Zij worden gezocht in verband met meerdere moordzaken. De op een na hoogste beloning was 50.000 euro voor de gouden tip in het onderzoek naar de brandstichting in het gemeentehuis in Waalre in 2012.

Al deze zaken zijn nog niet opgelost.

Lees ook:

‘De ruim duizend onopgeloste moordzaken verdienen dezelfde inzet als de zaak-Nicky Verstappen’

Wicky van der Meijs, wier vader in 2002 door een onbekende is vermoord, heeft een petitie opgesteld om een gezicht te geven aan slachtoffers en de moordenaars op te sporen.

Je haar vertelt waar je woont, je tanden waar je bent opgegroeid

Je haren, gebit, weefsel en botten verraden waar in de wereld je bent geweest of waar je opgroeide. In een serie over de nieuwste opsporingsmethodes praten experts over de vooruitgang in hun vakgebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden