Sinterklaas

Juist nu hebben mensen zin in een feest met surprises, merkt deze knutselzaak: ‘Even niet aan corona denken’

Frank Deen en Jolanda van Rijswijk in hun knutselzaak Juul in Heemstede. Deen legt de laatste hand aan een surprise in de vorm van een boek. Beeld
Frank Deen en Jolanda van Rijswijk in hun knutselzaak Juul in Heemstede. Deen legt de laatste hand aan een surprise in de vorm van een boek.Beeld

Ook tijdens een pandemie maken kinderen en volwassenen nog gewoon sinterklaassurprises. Maar een corona-thema is er niet bij. ‘Mensen willen gewoon Sinterklaas vieren.’

Laura Popken

Twee dagen voordat de goedheiligman en zijn knechten hun cadeautjes afleveren is het stil in de kleurige knutselzaak Juul in Heemstede. De grootste drukte is inmiddels achter de rug.

De winkel is van de familie Deen, die sinds acht jaar kant-en-klare surprises maakt voor mensen die niet zo creatief zijn als zijzelf. Achterin zitten eigenaar Frank Deen en zijn zus en vaste medewerker Jolanda van Rijswijk. Ook een derde zus en een nichtje springen in aanloop naar de feestdagen bij. “Creativiteit zit in ons DNA”, lacht Deen. Hij zit op een krukje in wat de familie liefkozend ‘het atelier’ noemt. De vloer van houten planken is bezaaid met verfspetters. De stellingen aan de muur staan vol met figuren van papier-maché, die staan te wachten om als surprise de deur uit te gaan.

“Ik denk dat mensen gewoon behoefte hebben aan gezellig feest”, zegt Deen, terwijl hij op een lange tafel de laatste hand legt aan een surprise in de vorm van een boek. “Dan hoeven ze even niet aan corona te denken.”

Creaties van papier-maché

Dat is te zien aan de creaties van papier-maché in het midden de winkel, het materiaal waar de familie het liefst mee werkt. De schappen staan vol met hondjes met vachtjes van crêpepapier. Ook parfumflessen, Pokémon-figuren en zelfs een aap met een palmboom sieren de planken. Maar knutselwerken met een corona-thema zijn in geen velden of wegen te bekennen. Nee, dat leeft helemaal niet, stelt Van Rijswijk. “Onze klanten vragen daar ook helemaal niet naar. Het is nu gewoon Sinterklaas, geen corona.”

Wat is dan wel in trek dit jaar? Honden vooral, zegt Van Rijswijk. “Maar ook game-consoles en lego-poppetjes. En sportshirts in de kleuren van de eigen vereniging of favoriete club doen het altijd goed.”

Plagerige traditie

Het maken van surprises is inderdaad nog altijd populair, zegt etnoloog Peter Jan Margry van het Meertens Instituut. Toch denkt hij dat het coronavirus wel degelijk gevolgen heeft voor het sinterklaasfeest dit jaar. “Vanwege de coronamaatregelen zijn mensen minder geneigd om groots uit te pakken”, zegt Margry.

Dat het corona-thema niet leeft onder sintvierders betwijfelt hij. “Wat je in de winkel koopt, is puur commercie. In de surprisetraditie is het geoorloofd om de ontvanger een beetje plagerig van kritiek te voorzien. Dat kan nu ook, bijvoorbeeld door een surprise of een gedicht te maken over hoe iemand zich gedraagt in deze tijd. Of door een enorme mondkap voor iemand te knutselen.”

Plagerige traditie of niet, Frank Deen ziet vooral dat surprises leuk en gezellig moeten zijn. En tegenwoordig is er nog een voorwaarde, zegt hij. “Kinderen vinden het leuk als de creaties heel blijven en er geen viezigheid in zit, zoals vroeger.” Deen hoopt dat de coronabeperkingen niet te veel invloed zullen hebben op het sinterklaasfeest. “Kinderen moeten gewoon Sinterklaas kunnen vieren. En het liefst zo traditioneel mogelijk, met snoepgoed en surprises.”

Lees ook:

Marcel Karhof speelt vijftig weken zichzelf, de overige twee weken is hij Sinterklaas. Behalve nu.

Dit jaar ziet 5 december er heel anders uit dan andere jaren. Zo ook voor Marcel Karhof, die anders uitgedost als Sinterklaas door de straten van Den Helder zou trekken. ‘Ik bén Sinterklaas.’

Uw online-cadeautje komt in december waarschijnlijk te laat aan.

December wordt de drukste maand ooit voor webwinkels en pakketbezorgers. ABN Amro voorspelt forse vertraging.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden