InterviewLockdown

Judith houdt haar dochter (4) voorlopig thuis: ‘Wie moet er voor haar zorgen als ik long covid krijg?’

Judith met dochter Rosa. Beeld Arie Kievit
Judith met dochter Rosa.Beeld Arie Kievit

In veel gezinnen zal de opening van de scholen met blijdschap worden begroet. Maar sommige ouders vinden het, vanwege de oplopende besmettingscijfers en een kwetsbare gezondheid, nog niet veilig genoeg. Judith is een van hen.

Petra Vissers

Het is een duivels dilemma, dat moeder Judith nu maar per week bekijkt. In ieder geval de komende dagen gaat dochter Rosa (4) nog niet naar school, terwijl haar vriendjes en vriendinnetjes dat wel weer kunnen.

Judith heeft diabetes type 1 en kampt sinds 5 jaar met niet-aangeboren hersenletsel. De diabetes maakt dat de kans dat zij ernstig ziek wordt van covid relatief groot is. Door haar hersenletsel is haar energieniveau altijd laag. “Dus stel dat ik niet ernstig ziek wordt maar wel long covid krijg”, zegt ze, “wat blijft er dan van mij over?” En vooral: wie moet er dan voor Rosa zorgen?

“Ik vind het een heel lastige keuze hoor”, zegt ze over de beslissing om haar dochter thuis te houden, “want juist vanwege mijn kwetsbare gezondheid is het lastig als zij niet naar school gaat. Omdat ik niet zo veel energie heb, is het voor haar niet leuk om met mij thuis te zitten.”

Grote twijfel

Maar ze vindt de hoge besmettingscijfers echt te spannend, zelfs nu zij haar boosterprik heeft gehad. “Rosa zit ook nog op een school met veel kinderen die op wintersport gaan”, overweegt ze. “Ik weet gewoon niet wat dat voor gevolgen kan hebben.” Maar de twijfel is groot. “Wat is de juiste beslissing voor Rosa? Ik heb nu maar besloten het per week te bekijken.”

In de eerste lockdown bleef Rosa thuis tot Judith volledig gevaccineerd was. Na een eerste periode waarin ze naar eigen zeggen ‘te overbelast was om om hulp te vragen’, belde de school haar met de vraag wat die kon betekenen. Daarna kreeg het meisje werkjes van school en mocht ze elke dag videobellen met de klas.

Rosa begrijpt volgens Judith redelijk goed waarom ze maandag niet naar school kan, “zo goed als een kleuter dat kan”. Dat haar dochter zo begripvol is, breekt ook haar hart. “Het is natuurlijk heel erg sneu dat ze al zo veel teleurstellingen in haar leven heeft gehad dat ze er nu goed mee om kan gaan. Ze weet dat vanwege corona alles onder voorbehoud is.”

Hoop op snelle vaccinatie dochter

Wanneer het veilig genoeg voelt om Rosa naar school te sturen, hangt af van het aantal besmettingen, zowel in het land als op de school van het meisje. “Die is altijd wel heel strak geweest in het wegsturen van kinderen die verkouden zijn, dus dat is fijn.”

Ook hoopt ze dat Rosa zelf snel gevaccineerd kan worden. “Als zij gevaccineerd is, is de kans dat ze besmet raakt gewoon veel kleiner. Ik heb al gekeken of dat misschien in Duitsland zou kunnen, maar omdat ze pas in februari 5 wordt, kan dat niet.” De oosterburen prikken sinds december kinderen vanaf 5 jaar, in Nederland komen de uitnodigingsbrieven voor die groep vanaf 18 januari.

Judith heeft onderzoek laten doen naar de antistoffen tegen het virus in haar bloed. “Als die uitslag goed is, voel ik me misschien ook weer zekerder. Hoe meer data ik heb, hoe beter ik een beslissing kan nemen.”

Lees ook:

Unicef en 59 andere organisaties: open de scholen en sluit ze niet meer

Unicef en 59 andere organisaties roepen het kabinet op de scholen na de kerstvakantie weer open te gooien en daarna niet meer te sluiten bij een toename van het aantal coronabesmettingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden