Terreurverdachte

Journalist Ans Boersma schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte

Voormalig Turkije-correspondent Ans Boersma verloor haar vaste opdrachtgevers. Beeld ANP
Voormalig Turkije-correspondent Ans Boersma verloor haar vaste opdrachtgevers.Beeld ANP

Voormalig correspondent Ans Boersma is schuldig, maar krijgt geen straf. De rechtbank houdt rekening met de invloed die de strafzaak op haar bestaan heeft gehad.

Isabel Baneke

De documenten voor een visumverzoek voor haar toenmalige geliefde heeft ze opzettelijk vals ingevuld, oordeelde de Rotterdamse rechtbank donderdag. Maar straf heeft Ans Boersma niet gekregen. De rechter vindt namelijk dat de 32-jarige journalist al genoeg heeft geleden door de strafzaak. Sinds haar Syrische ex-geliefde terreurverdachte werd, mag de voormalig Istanbul-correspondent Turkije niet langer in en verloor ze haar vaste opdrachtgevers.

Justitie had een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist tegen Boersma. Het Openbaar Ministerie stelde dat zij niet alleen gesjoemeld heeft met het invullen van documenten voor Aziz A., maar ook wist dat er onechte documenten werden gebruikt bij de procedure rondom de visumaanvraag. Zo bleek het bijgevoegde paspoort van haar ex vals te zijn, net als zijn diploma van de universiteit van Damascus.

Van dat laatste heeft de rechtbank Boersma vanwege gebrek aan bewijs vrijgesproken. Maar de journalist is wel schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte. Toen ze een bezwaarschrift indiende nadat het visumverzoek van haar geliefde werd afgewezen, heeft Boersma volgens de rechter ‘doelbewust een rooskleuriger beeld geschetst’. Ze vulde onder meer in dat haar Syrische vriend een zakenman was die een netto maandinkomen had van meer dan 2000 euro. “Daarmee is zij minst genomen achteloos en opportunistisch met de haar bekende werkelijkheid omgegaan”, zegt het vonnis.

Vier jaar nadat de relatie tussen Boersma en Aziz A. stukliep, werd de correspondent in 2019 zelf onderwerp van het nieuws. Het Nederlandse OM was een onderzoek begonnen naar A., die inmiddels terechtstaat wegens veronderstelde betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Daarmee kwam ook het handelen van Boersma onder een vergrootglas te liggen.

Lees ook:

Ans Boersma: ‘Ik pak ze allemaal terug’

Van journalist werd ze van de ene op de andere dag verdachte in een terrorismezaak. Dat overkwam Ans Boersma, voormalig Turkije-correspondent van het Financieele Dagblad. Aan Trouw deed ze haar relaas.

OM: journalist Ans Boersma was ‘stapelverliefd’ en ‘grenzeloos naïef’

Voormalig correspondent Ans Boersma hoorde een taakstraf van 120 uur tegen zich eisen. Eerder deze week werd bekend dat de staat Boersma een schadevergoeding betaalt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden