ReportageUtrecht

Jongerenwerkers en politie met videowagen op de been, maar geen relschoppers

Patricia Waijers en Ivo van den Heuvel met hun kind en een agente. Beeld Joris van Gennip
Patricia Waijers en Ivo van den Heuvel met hun kind en een agente.Beeld Joris van Gennip

Op sociale media ging een oproep rond om zaterdagmiddag ‘een kopje koffie’ te drinken in Utrecht als protest tegen de coronamaatregelen. De politie kreeg signalen dat het weleens uit de hand kon lopen en rukte massaal uit naar park De Gagel in Overvecht. Eenmaal daar kwam er nauwelijks iemand opdagen.

Als Ivo van den Heuvel en Patricia Waijers om zich heen kijken zien ze vooral het reflecterende geel van tientallen politiejassen. Bij alle ingangen van het Utrechtse park De Gagel posten agenten. Op de centrale heuvel heeft de politie een overzichtspunt ingericht en langs de belangrijkste toegangsweg houdt een gepantserde videowagen een oogje in het zeil.

Het machtsvertoon voelt wat potsierlijk. Er lopen grootouders met kleinkinderen een rondje door het park, op een bankje leest een buurtbewoner de krant. Van massale protesten is geen sprake. Van rellen – waar de politie rekening mee hield – al helemaal niet. Er is hier hoogstens een handjevol mensen naartoe gekomen om vreedzaam hun mening uit te dragen. Sterker nog, buurtbewoners Van den Heuvel en Waijers zijn de enige met een protestbord in het uitgestrekte park. Hun kartonnen boodschap: ‘Leven is meer dan overleven’.

“Het lijkt wel alsof mensen niet meer dood mogen gaan”, zegt Van den Heuvel vanachter de kinderwagen waar zijn kind in zit. “Leven is meer dan de lengte ervan.” Waijers vult aan: “Ik gun mensen heel erg hun extra levensjaren, maar niet ten koste van alles. De angst die in de mensen heeft postgevat, en wat vooral vele kinderen, jongeren en jongvolwassenen moeten doormaken, dat vind ik schrijnend en zorgwekkend. We maken nu het leven dood, omdat we de dood niet accepteren.”

Het gesprek wordt ruw onderbroken door een agent. “Bent u aan het demonstreren? Heeft u uw komst als demonstratie aangemeld?”, vraagt de man kortaf. Waijers, enigszins verbouwereerd: “Uuh, nee”.

De politie was zaterdag met vele middelen aanwezig in het park De Gagel in Overvecht, maar het bleef rustig. Beeld Joris van Gennip
De politie was zaterdag met vele middelen aanwezig in het park De Gagel in Overvecht, maar het bleef rustig.Beeld Joris van Gennip

Dat de politie er in het park zo kort op zit komt door berichten die rondgingen over De Gagel op sociale media. In Telegramgroepen als ‘Rellen 030’ en ‘Rellen Nederland 2.0’ stuurden leden flyers door om op zaterdagmiddag ‘een kopje koffie’ te drinken in het park in de Utrechtse wijk Overvecht. De chatgroepen hebben duizenden leden en dit soort oproepen waren eerder deze week het petrischaaltje waar de onrust en plunderingen in andere gemeenten uit ontstonden.

“Die oproepen komen van buitenstaanders”, zegt Nurettin Eren van Jongerenwerk Utrecht, die samen met een collega een rondje maakt om jongeren uit de wijk aan te spreken en over te halen om weg te blijven uit het park. “De enige jongeren die we zijn tegengekomen kwamen uit nieuwsgierigheid even kijken. Er lijkt geen behoefte te zijn om te rellen.” En dat terwijl er afgelopen zomer nog stenen naar de politie werden gegooid na een oproep om te rellen bij het nabijgelegen winkelcentrum Gagelhof.

Sinds de vlam in de pan sloeg in andere steden, praat Eren daarom continu met jongeren en ouders in de wijk om een uitbarsting in zijn Overvecht te voorkomen. “Afgelopen week zeiden we tegen de jongens: ‘Wees je ervan bewust dat die buitenstaanders expres kiezen voor oproepen tot rellen in Overvecht. Het gaat nu juist zo goed, laten we dat zo houden’”, zegt Eren.

Tot nu toe lijkt het te werken. De politiebusjes vertrekken één voor één, de buurtbewoners gaan door met hun wandeling. En Eren is trots: “Op onze jongeren. Dat ze niet reageren op die berichten.”

Lees ook:

Jonathan (24) demonstreert zondag weer vreedzaam: ‘Wij gaan het protest terugkapen’

Rellen weerhouden student Jonathan Krispijn (24) er niet van om zondag weer vreedzaam te demonstreren tegen de coronamaatregelen op het Museumplein. Hoe kijkt hij terug op afgelopen week? ‘Pak jongeren hun doel in het leven af en ze zullen doelloos gedrag vertonen.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden